'Pterosaurus vloog recordafstanden'
AMSTERDAM – Pterosauriërs, de grootste vliegende dieren die ooit hebben geleefd, waren in staat om maarliefst 16.000 kilometer aan één stuk te vliegen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Amerikaanse paleontologen.
Pterosauriërs lieten zich bij het vliegen van hun recordafstanden waarschijnlijk voortdrijven door stijgende luchtstromen. De dieren profiteerden daarbij van hun vleugels met een spanwijdte die kon oplopen tot 10 meter.
Door hun grote zweefvermogen konden de dieren rond de 16.000 kilometer per vlucht afleggen. Dat hebben onderzoekers van de Chatham Universiteit in Pittsburgh verklaard op een bijeenkomst van de Society for Vertebrate Paleontology.
“Pterosauriërs klapperden waarschijnlijk steeds maar een paar minuten achter elkaar met hun vleugels”, verklaart hoofdonderzoeker Michael Habib op National Geographic News. “Vervolgens moesten ze hun spieren laten rusten. Dan zweefden ze door de lucht zonder krachten te verspillen.”
Pterosauriërs leefden 220 miljoen jaar geleden en waren de grootste vliegende dieren die ooit op aarde voorkwamen. De gemiddelde pterosaurus was ongeveer even groot als een giraffe.
De dieren moesten dan ook een gigantische hoeveelheid vetreserves verbranden om zichzelf in de lucht te houden: ongeveer 80 kilo. “In feite verbrandden ze een hoeveelheid vet die gelijk stond aan het gewicht van een gemiddeld modern mens”, aldus Habib.
De bevindingen van de wetenschappers zijn gebaseerd op nieuwe modellen van de spanwijdte, vleugelvorm en het gemiddelde lichaamsgewicht en vetpercentage van pterosauriërs.
Volgens de onderzoekers is hun berekening van de maximale vliegafstand van de dieren redelijk conservatief. “De laagste schattingen liggen rond de 8.000 kilometer”, aldus Habib. “Maar bij de hoogste schatting loopt de afstand op tot wel 32.000 kilometer.”
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten