vrijdag, oktober 22, 2010

Wilde dolfijnen leren elkaar 'staartlopen'

AMSTERDAM – Wilde dolfijnen in Australië leren elkaar een truc waarbij ze met behulp van hun staart over het wateroppervlak 'lopen'. Dat blijkt uit observaties van wetenschappers.
Zeker zes dolfijnen die leven in de Port River bij Adelaide hebben zich een techniek eigen gemaakt, waarbij ze hun staart zo hard heen en weer bewegen dat hun lichaam oprijst uit het water.
De dieren kunnen zich met behulp van de techniek soms tientallen seconden over het wateroppervlak voortbewegen, zo melden wetenschappers van de Australische Whale and Dolphin Conservation Society.
“Het gedrag heeft voor zover wij weten geen duidelijke functie”, verklaart hoofdonderzoeker Mike Bossley op BBC News. “Waarschijnlijk voeren de dieren het trucje vooral voor hun eigen plezier uit, net zoals mensen soms dansen of aan gymnastiek doen.”
Volgens de onderzoekers is het staartlopen bij de wilde dolfijnen een zeldzaam voorbeeld van speels gedrag dat dieren aan elkaar leren. Meestal geven dolfijnen alleen trucs aan elkaar door die bruikbaar zijn bij het verzamelen van voedsel.
‘Staartlopen’ is een activiteit die normaal gesproken alleen te zien is in een dolfinarium. Dolfijnen in gevangenschap leren het trucje om toeschouwers te vermaken.
De wetenschappers vermoeden dat een dolfijn genaamd Billy verantwoordelijk is voor de introductie van de ‘staartlooptechniek’ bij zijn wilde soortgenoten. Het dier verbleef ooit kort in een dolfinarium, maar werd enkele jaren geleden weer vrijgelaten.
Uit waarnemingen van onderzoeker Bossley blijkt dat het dier haar in het dolfinarium geleerde truc nog regelmatig uitvoert. Vijf andere dolfijnen proberen de techniek nu ook te leren door de bewegingen van Billy te imiteren, overigens met wisselend succes.
“Je zou het kunnen beschouwen als een vorm van cultuur in de breedste zin van het woord”, aldus Bossley. “Het aangeleerde gedrag van deze dolfijnen is nu vaak te zien in de Port River.”
(Bron)

Geen opmerkingen: