dinsdag, oktober 19, 2010

Gelijkheid man en vrouw in Nederland stokt

GENEVE - Nederland is in de wereld gezakt van de elfde naar de zeventiende plaats wat betreft gelijkheid tussen mannen en vrouwen.
Dat blijkt uit de jaarlijkse Global Gender Gap Index dat het World Economic Forum in Genève dinsdag heeft uitgebracht.
Het rapport onderzocht 134 landen. IJsland is het land met de meeste gelijkheid, Jemen is de slechtste plaats ter wereld voor vrouwen.
De zeventiende plaats van Nederland is lager dan de negende plaats in 2008 en de twaalfde plaats in de twee jaren daarvoor. Landen als Lesotho en de Filipijnen gaan Nederland voor.
De onderzoekers keken naar het aantal vrouwen dat studeert, werkt en leiding geeft. Wat ze verdienen telt eveneens mee. Ook het aantal vrouwelijke politici is een criterium.
Nederland scoort goed met de vele studentes op universiteiten en hogescholen. Dat vrouwen hier ietsje ouder worden dan mannen is ook in hun voordeel.
Minpunt is dat ons land nog nooit een vrouwelijke premier heeft gekend. De nieuwe regering levert Nederland bepaald geen punten op voor de score in de komende jaren. In de beoogde regering-Rutte zitten slechts drie vrouwelijke ministers, wat maandag nog tot kritiek leidde van EU-commissaris Neelie Kroes.
Wereldwijd gaat het volgens het rapport beter met de gelijkheid van mannen en vrouwen op het gebied van gezondheid en onderwijs. Maar als het aankomt op werk en politiek blijft er een flinke achterstand voor vrouwen.
IJsland heeft de koppositie op de wereldranglijst overgenomen van Noorwegen, dat is uitgekomen op de tweede plaats. De andere Scandinavische landen Finland en Zweden komen op de derde en vierde plaats.
''Nederland krijgt de plaats die het verdient'', concludeert vakcentrale FNV. Vrouwen doen het goed qua opleiding en ook op de arbeidsmarkt, maar zodra zij kinderen krijgen, wordt het minder.
Kinderopvang wordt een luxe, aldus de vakcentrale, die vindt dat het regeerakkoord het er niet beter op maakt. Ook wijst FNV erop dat vrouwen in het nieuwe kabinet niet zichtbaar zijn.
De lagere plaats voor Nederland toont het belang aan van 'Talent naar de top', zegt Esther Raats-Coster van de organisatie die ernaar streeft dat zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid meer vrouwen aan de top komen. ''Zo'n organisatie is nodig om Nederland binnen acceptabele normen te houden.''
(Bron)

Geen opmerkingen: