woensdag, oktober 20, 2010

Knut wordt gepest

BERLIJN - Het gaat niet goed met Knut, de beroemdste ijsbeer van Duitsland. Sinds zijn verhuizing naar het grote ijsberenverblijf in de dierentuin van Berlijn wordt hij steeds weer geïntimideerd door zijn collega-ijsberen.
De 3-jarige Knut woont nu samen met drie vrouwtjes, Tosca (zijn 24-jarige moeder), Nancy (21) en Katjuscha (24). Die bijten en bedreigen hem regelmatig.
Vaak zit Knut alleen in een hoekje en kijkt hij angstig uit naar de vrouwtjes. Ook krijgt Knut pas als laatste eten: hij moet wachten tot de drie vrouwtjes genoeg vlees en vis naar binnen hebben gewerkt.
Volgens berenverzorger Heiner Klös is er geen gevaar voor Knut, ''anders zouden we de dieren niet samen in één verblijf laten''. Knut, die nu 270 kilo weegt, heeft volgens hem nog niet genoeg spiermassa om op te kunnen boksen tegen de drie vrouwtjes, die een bondgenootschap hebben gesloten.
Eigenlijk was het de bedoeling van de directie van de dierentuin dat Knut volgend jaar met Nancy en Katjuscha zou gaan fokken. De dierentuin van Berlijn gaat op zoek naar een jonger vriendinnetje voor Knut, nu hij het met de twee oude vrouwtjes niet kan vinden.
Knut werd na zijn geboorte in december 2006 verstoten door zijn moeder. De inmiddels overleden dierenverzorger Thomas Dörflein bracht Knut daarop groot met de fles, op de voet gevolgd door de Duitse media. Het toen nog hagelwitte, donzige, schattige ijsbeertje wist snel de harten van miljoenen Duitsers te veroveren.
Dörflein kreeg toen wasmanden vol huwelijksaanzoeken, maar er kwam ook kritiek op zijn actie. Volgens sommige biologen is het niet goed als ijsberen door een mens worden opgevoed.
Zij voorspelden dat Knut later gedragsproblemen zou krijgen in de omgang met andere ijsberen. Tot verontwaardiging van veel Duitse kinderen vonden de experts dat Knut maar een spuitje moest krijgen.
In de dierentuin blijft Knut de nabijheid van mensen zoeken. Afgezonderd van de drie oude ijsbeervrouwen doet hij zijn kunstjes voor de menselijke bezoekers. De afgelopen jaar zijn al meer dan tien miljoen mensen naar Knut komen kijken.
(Bron)

Geen opmerkingen: