woensdag, oktober 20, 2010

Kwart Thailand is overstroomd

BANGKOK - De ergste overstromingen in Thailand in tientallen jaren tijd hebben ongeveer een vierde van het land onder water gezet. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Chavarat Charnvirakul woensdag laten weten.
Het dodental als gevolg van het snel stijgende water is opgelopen naar twaalf. Reddingsteams helpen gestrande mensen met boten. Woningen en enorme landbouwvelden zijn overspoeld.
In totaal zestien provincies zijn getroffen. Vier mensen kwamen om in de oostelijke provincie Buriram. Ook de zwaar getroffen provincie Nakhon Ratchasima telde vier doden. Daarnaast vielen in de centrale provincies Rayong, Trat en Lopburi enkele slachtoffers.
Bewoners die aan de Chao Phraya rivier in de hoofdstad Bangkok wonen, bereiden zich voor op vertrek. Honderdduizenden zijn door de overstromingen getroffen.
Voor zover bekend zijn er geen Nederlanders bij betrokken, meldden desgevraagd de ANWB, reisorganisatie TUI en het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.
De minister zegde omgerekend 2,4 miljoen euro beschikbaar voor tenten, boten en levensmiddelen.
Premier Abhisit Vejjajiva zei dat Nakhon Ratchasima met de ergste overstromingen kampt in veertig tot vijftig jaar tijd. Hij schatte dat er twee keer zo veel regen in het bergachtige gebied is gevallen als vorig jaar.
Landen in de regio worden al weken geplaagd door slecht weer. In Vietnam zijn tientallen mensen door het wassende water omgekomen en in Cambodja acht. In de Filipijnen eiste tyfoon Megi zeker veertien levens. Volgens officiƫle cijfers gaat het in totaal om zeker 75 slachtoffers.
Zuidoost-Aziƫ wordt geregeld getroffen door tyfoons, maar Megi is bijzonder hevig. Op de Filipijnen, waar jaarlijks ongeveer twintig wervelstormen voorbij razen, was Megi met snelheden tot 260 kilometer per uur de zwaarste in vier jaar tijd. Ruim 200.000 mensen raakten dakloos.
In het zuiden van China hamsteren inwoners eten en drinken in voorbereiding op de naderende tyfoon, die boven de Zuid-Chinese Zee aan kracht wint.
Volgens meteorologen kan Megi de zwaarste tyfoon in 20 jaar tijd worden en de hoogste overstromingen in tweehonderd jaar veroorzaken.
Weersvoorspellers verwachten in de provincie Guangdong in de komende dagen tot zeven meter hoge golven. Ongeveer 140.000 inwoners van zuidelijke provincies moesten hun huis verlaten.
(Bron)

Geen opmerkingen: