vrijdag, november 19, 2010

Belg jarenlang vernederd en gefolterd op werk

BRUSSEL - In België onderzoekt het parket van Bergen een zaak van gewelddadig pesten op het werk. Een nu 54-jarige man zou ongeveer tien jaar lang door collega's in een fabriek vlakbij Bergen, dichtbij de Franse grens, vernederd en gefolterd zijn.
De laatste feiten dateren van 2002 maar de man diende pas in 2008 een klacht. Dat hebben Belgische media donderdag gemeld.
De man werd onder meer vastgebonden op een pallet terwijl een collega zijn geslachtsdeel in zijn gezicht duwde. Een keer werd hij met talkpoeder overgoten. Een deel van de vernederingen werd vastgelegd op video.
''De feiten zijn ernstig, maar we begrijpen niet waarom het slachtoffer tot 2008 gewacht heeft vooraleer een klacht in te dienen", aldus het parket van Bergen.
De raadkamer moet in januari beslissen of de feiten al dan niet verjaard zijn. De advocaat van het slachtoffer wil de daders laten vervolgen voor foltering.
Het betrokken bedrijf, MACtac, heeft in een reactie laten weten dat het de situatie ''erg ernstig'' heeft genomen. Het bedrijf zegt de werknemer psychische bijstand te hebben aangeboden. Daarnaast werd er binnen het bedrijf een vertrouwenspersoon ingesteld. Het slachtoffer werd overgeplaatst.
Volgens de directie heeft ze destijds gevraagd de opgenomen beelden te mogen bekijken om de betrokkenen te indentificeren. Het slachtoffer zou dat echter jarenlang geweigerd hebben.
In januari 2008 kreeg de directie de beelden uiteindelijk toch te zien waarna er ''harde maatregelen'' getroffen werden ''waaronder het onmiddellijke ontslag van de betrokken mensen''.
(Bron)

Belgische pester krijgt kwart miljoen schadevergoeding

BRUSSEL - Een Belg die was ontslagen omdat hij jarenlang een collega had gepest en gefolterd, heeft een kwart miljoen euro schadevergoeding gekregen. De Belgische krant Het Laatste Nieuws heeft dat vrijdag gemeld.
De pester was in 2008 naar de arbeidsrechter gestapt om zijn ontslag aan te vechten en werd in het gelijk gesteld, aldus de krant.
Twee andere pesters, die ook waren ontslagen, kregen eveneens een schadevergoeding van de rechter, al ging het om lagere bedragen.
Donderdag werd bekend dat een werknemer van een fabriek in het Waalse Bergen zo'n tien jaar lang door collega's ernstig is getreiterd en gefolterd.
Hij werd onder meer vastgebonden op een pallet en gekneveld, opgesloten in een kooi en met talkpoeder overgoten en met een hogedrukreiniger bewerkt. Het slachtoffer durfde pas in 2008 een klacht in te dienen, waarna de drie hoofddaders de laan uitgingen.
Beelden van de vernederingen, die werden vastgelegd door een bewakingscamera, kwamen donderdag in de publiciteit en wekten verbijstering in België.
(Bron)

In elk geval kan de gepeste dan wel een ruime schadevergoeding van de pester eisen, hij heeft geld om die te betalen...

Geen opmerkingen: