maandag, november 15, 2010

'Mini-vleermuis' blijkt nieuwe soort

AMSTERDAM – Wetenschappers hebben vastgesteld dat er een nog onbeschreven vleermuissoort leeft in Ecuador. Het gaat om één van de kleinste vleermuizen ter wereld.
De vleermuis van de nieuw ontdekte soort Myotis diminutus komt waarschijnlijk alleen voor in het Andesgebergte in het noordwesten van Ecuador.
Het eerste exemplaar werd daar dertig jaar geleden al gevangen, maar wetenschappers van de Universiteit van Washington hebben nu pas officieel vastgesteld dat de vleermuis kan worden beschouwd als een aparte soort. Dat meldt BBC News.
De onderzoekers beschrijven het nieuwe zoogdier in het meest recente exemplaar van het wetenschappelijk tijdschrift Mammalian Biology.
De bruine vleermuis weegt slechts 3,5 gram. Daarmee heeft het dier het kleinste lichaam van alle Myotis-vleermuizen, waarvan in totaal meer dan honderd verschillende soorten voorkomen.
Over de leefgewoontes en historie van de nieuw ontdekte vleermuis is weinig bekend. De vraag is ook of wetenschappers de tijd krijgen om het dier in zijn natuurlijke omgeving te bestuderen. De Myotis diminutus wordt namelijk met uitsterven bedreigd door de boskap in Ecuador.
“Zoals bij zo veel nieuw ontdekte soorten, is er niets bekend over de natuurlijke geschiedenis van dit dier”, schrijven de onderzoekers. “De vooruitzichten om meer te weten te komen, zijn ook niet goed.”
De Myotis diminutus is overigens niet de kleinste vleermuis ter wereld. Die titel staat op naam van de zogenaamde Kitti's varkensneusvleermuis. Deze soort weegt gemiddeld slechts 2 gram en wordt 29 tot 33 millimeter lang.
(Bron)

Geen opmerkingen: