vrijdag, november 19, 2010

'Insecten communiceren door planten te laten trillen'

AMSTERDAM – Sommige insecten gebruiken de planten waarop ze lopen als communicatiemiddel. Dat zou blijken uit een onderzoek van Sloveense wetenschappers.
Verschillende soorten wantsen versturen boodschappen naar hun soortgenoten door op bladeren te tikken of plantstengels te laten trillen. De diertjes verzenden de signalen door hun lichaam op een specifieke manier te bewegen.
Die bevindingen hebben onderzoekers van het Nationaal Instituut voor Biologie in Slovenië gepresenteerd op de Pan American/Iberian Meeting on Acoustics in Cancun.
Volgens hoofdonderzoeker Andrej Cokl is het niet zo vreemd dat planten vaak dienen als een communicatiemiddel voor wantsen. Hij vermoedt dat meer insecten communiceren door trillingen van bladeren en plantstengels.
“Planten zijn de meest natuurlijke en meest voorkomende omgevingen voor insecten”, verklaart hij op nieuwssite LiveScience.com.
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door 21 verschillende soorten wantsen om de beurt vrij te laten op planten in een laboratorium. Met een optische laser brachten de onderzoekers vervolgens vele verschillende soorten trillingen in kaart die de insecten veroorzaakten.
De wantsen produceerden de trillingen heel bewust, zo leek het. Soms tikten ze bijvoorbeeld met hun voorpoten op een blad, of schudden ze hun hele lichaam heen en weer om een plantstengel te laten trillen.
Daarnaast zijn de insecten uitstekend in staat om trillingen die door hun soortgenoten worden geproduceerd op afstand te registreren.
De diertjes beschikken namelijk over receptoren in hun benen en zenuwstelsel waarmee ze lichte vibraties kunnen opvangen, zo ontdekten de wetenschappers.
De trillingen die worden geproduceerd door insecten die op planten lopen, zijn echter te zacht om een geluid te veroorzaken dat waarneembaar is voor menselijke oren.
(Bron)

Geen opmerkingen: