zaterdag, november 20, 2010

Witte haai arriveerde 'per ongeluk' in Europa

AMSTERDAM – Witte haaien kwamen ongeveer een half miljoen jaar geleden per ongeluk in Europa terecht, omdat enkele dieren de weg kwijtraakten tijdens een migratie. Dat beweren Schotse wetenschappers in een nieuwe studie.
Een aantal zwangere vrouwjeshaaien uit de zeeën rondom het huidige Australië heeft 450.000 jaar geleden vermoedelijk een ‘verkeerde afslag’ genomen tijdens een migratie, waardoor hun kroost in de Middellandse Zee werd geboren.
Deze jonge witte haaien bleven daarna in Europa, omdat haaien van deze soort altijd terugkeren naar de plek van hun geboorte. Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van Aberdeen in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.
Volgens de onderzoekers werden de witte haaien tijdens hun mislukte migratie mogelijk in noordelijke richting geduwd door warme golfstromen.
De wetenschappers ontwikkelden hun theorie naar aanleiding van een onderzoek waarbij het DNA van witte haaien uit Australië en hun soortgenoten uit Middelandse zee werd vergeleken. Genetische verschillen wijzen er volgens de onderzoekers op dat de twee soorten ongeveer 450.000 jaar geleden zijn opgesplitst.
“Dit was een periode van interglacialen waarin er talloze veranderingen optraden in zeestromingen”, verklaart hoofdonderzoeker Les Noble op BBC News. “De haaien zijn waarschijnlijk een heel stuk naar de noorden gezwommen met een warme golfstroom, totdat de warmte ophield.”
Op dat moment wilden de dieren omkeren, zo vermoeden de onderzoekers. Noble gelooft dat de witte haaien echter een verkeerde draai maakten en in de Middellandse zee zijn beland.
“Het is niet heel gek om je voor te stellen dat de dieren een verkeerde afslag hebben genomen en daardoor deze migratie hebben gemaakt”, aldus de wetenschapper.
(Bron)

Geen opmerkingen: