woensdag, november 17, 2010

Sparta wil gevonden schilderij terug

ROTTERDAM - Voetbalclub Sparta wil het gevonden schilderij van J.H. van Mastenbroek terug hebben.
Commercieel manager Charles van der Steene zei woensdag naar aanleiding van berichtgeving van de NOS dat het kunstwerk tijdens een verbouwing van het stadion in de jaren tachtig vermoedelijk is ontvreemd.
De huidige eigenaar van het schilderij vertelde in Tussen Kunst & Kitsch dat hij het kunstwerk tijdens de renovatie uit een vuilcontainer redde.
Maar volgens Van der Steene lag het in een opslagcontainer. Het tv-programma besteedt woensdagavond aandacht aan het kunstwerk.
Van der Steene zei dat het schilderij enkele jaren voor de verdwijning nog was getaxeerd op 40.000 gulden (ruim 18.000 euro).
''We kijken woensdag met zeer veel interesse naar de uitzending en zijn zeer benieuwd wat het nu waard is.'' Hij laat een jurist onderzoeken welke rechten Sparta nog over het schilderij kan doen gelden.
Het schilderij had tot de renovatie een plekje in de oude bestuurskamer van Het Kasteel. Daar hing het bij een kleine bar. Het doek verkeert nog in goede staat. Het toont een beeld langs het water met verscheidene scheepjes en op de achtergrond de havenstad.
Volgens expert Frank Welkenhuysen is Van Mastenbroek een geboren en getogen Rotterdammer. De meeste schilderijen hebben dan ook taferelen van de havenstad als onderwerp.
Welkenhuysen stelt in de uitzending dat Van Mastenbroek tussen 1895 en 1910 uitgroeide tot dé havenschilder van Rotterdam. Veel havenbaronnen kochten zijn werk waarop de handel en industrie in Rotterdam werd uitgebeeld.
(Bron)

Heeft Sparta destijds aangifte gedaan dan?

Geen opmerkingen: