woensdag, november 17, 2010

Wilders maakt excuses aan kiezer en Kamer

DEN HAAG – PVV-leider Geert Wilders heeft dinsdag zijn verontschuldigingen aangeboden ''aan de kiezer en aan de hele Tweede Kamer als vertegenwoordiger van het Nederlandse volk''.
Wilders deed dat naar aanleiding van de affaire rond zijn partijgenoot Eric Lucassen die veroordeeld is voor ontucht.
Lucassen verzweeg dat feit toen hij solliciteerde bij de PVV. ''Ook de PVV heeft fouten gemaakt en ik en niemand anders ben daarvoor verantwoordelijk. Door spectaculaire groei van onze partij hebben wij verzuimd afdoende antecedentenonderzoek te doen.''
Wilders stelde dat de kwestie niet de stabiliteit van het kabinet raakt, maar alleen zijn partij. ''Wij betalen er de prijs voor. Het is niet anders, we zullen er lessen uit trekken.''
Wilders zei verder dat het debat niet over de stabiliteit van het kabinet gaat, maar ''over de interne keuken van de PVV''.
Hij verzekerde dat Lucassen het kabinet niet in gevaar brengt. ''Als fractievoorzitter sta ik garant voor 24 PVV'ers die loyaal zijn en dat zullen blijven aan de afspraken.''
Het debat begon met een harde botsing tussen Wilders en GroenLinks-leider Femke Halsema. Die laatste verweet de PVV-leider een dubbele moraal omdat hij altijd de mond vol heeft over de aanpak van straatterreur, minimumstraffen en 'law and order'.
Halsema noemde zeven, acht PVV-Kamerleden die volgens haar in opspraak zijn geraakt de afgelopen tijd. De laatste, Lucassen, is volgens Halsema ''wereldberoemd omdat hij een ware bullebak bleek en veroordeeld is voor ontucht’’.
Wilders reageerde fel. ''De honden lusten er geen brood van wat mevrouw Halsema hier presteert.’’
De PVV’ers die Halsema noemde zijn volgens Wilders vervolgd noch veroordeeld. ''U moet ophouden het beeld op te roepen dat mijn fractie een fractie is van halve criminelen, want dat zijn ze niet.''
PvdA-leider Job Cohen vindt dat premier Mark Rutte er niet onderuit kan om te reageren op de kwestie rond Lucassen.
Het is volgens hem niet geloofwaardig vol te houden dat het alleen een interne kwestie van de PVV zou zijn.
Wat Cohen betreft raakt de zaak-Lucassen direct aan de stabiliteit van het minderheidskabinet van VVD en CDA dat met gedoogsteun van de PVV om een nipte meerderheid van 76 zetels kan rekenen.
Die stabiliteit is er volgens Cohen de afgelopen dagen niet steviger op geworden. ''Het lot van de coalitie hangt telkens opnieuw af van een stem.''
Pechtold vindt dat een zaak zoals die rond Lucassen niet gewoon gevonden mag worden.
''Wordt niet murw'', riep hij collega-politici op tijdens een debat over de afhandeling van de zaak rond Lucassen die veroordeeld is voor ontucht.
PVV-leider Geert Wilders besloot maandag Lucassen in zijn fractie te houden. Een aantal oppositiepartijen wil dinsdagavond opheldering van premier Mark Rutte over de gevolgen van dit besluit voor de stabiliteit van het minderheidskabinet van VVD en CDA dat gedoogd wordt door de PVV.
''We mogen excessen niet tolereren'', aldus Pechtold. Hij verweet Wilders een ''dubbele standaard'' door andere mensen steevast fel de maat te nemen, maar Lucassen gewoon in zijn fractie te laten.
(Bron)

Mag ik de tweet van FjodorM hier nogmaals herhalen: FjodorM - "Net uitgerekend: Marokkanen zijn minder crimineel dan de #pvv-fractie, Marokkanen 14% versus PVV-kamerleden 16,6%. hihi - grinnik - lol"

Geen opmerkingen: