zaterdag, november 20, 2010

Groot deel treinen Utrecht rijdt weer

UTRECHT – Het treinverkeer in en rond Utrecht is zaterdagmiddag weer op gang gekomen. Vanaf drie uur gingen de eerste treinen weer rijden. Door een brand vrijdag aan het eind van de middag in de verkeersleidingspost van ProRail was dat lange tijd niet mogelijk.
De Nederlandse Spoorwegen meldden dat zaterdagmiddag rond vijf uur weer 70 procent van de treinen in het gebied rond Utrecht in alle richtingen volgens dienstregeling reed.
De rest van zaterdag komt er in deze situatie geen verandering. De inzet van bussen is afgebouwd. In de rest van het land was het treinverkeer normaal, aldus de NS.
Reizigers hadden de hele zaterdag met ''langere’’ reistijd te kampen. Tot hoeveel tijd de vertraging kon oplopen, kon een woordvoerder van de NS niet zeggen. ProRail verwacht dat de treinen zondag weer volgens de normale dienstregeling rijden.
Vrijdagavond was door de brand de stroomtoevoer naar de bediening van seinen en wissels afgesloten. Medewerkers van ProRail konden vanaf vrijdagavond elf uur weer het gebouw weer in om de vitale systemen te herstellen. Voordat het systeem weer voorzichtig kon worden opgestart, werden testritten uitgevoerd.
Over de oorzaak van de brand was zaterdag nog geen duidelijkheid. De politie is zeker het hele weekend nog bezig met het onderzoek en kan over de uitkomsten daarvan in elk geval voor maandag geen mededelingen doen.
Zaterdagochtend was het nog een komen en gaan van bussen in plaats van treinen rond het station in Utrecht. NS-medewerkers in gele hesjes probeerden de reizigersstroom in goede banen te leiden. In de stationshal was het bijna uitgestorven. Een paar mensen staarden naar het grote blauwe informatiebord in de hoop dat er toch iets op zou verschijnen.
Ook op de autowegen rond de stad was het extra druk. Op de A12 stond enige tijd file bij de afslag naar de Jaarbeurs waar de Margriet Winter Fair wordt gehouden. Volgens een woordvoerder van de ANWB was dat duidelijk een gevolg van het ontbreken van treinen. De bezoeksters aan de fair vormden vrijdag een grote groep onder de gestrande treinreizigers.
(Bron)

Geen opmerkingen: