woensdag, november 17, 2010

'T-rex kon rennen door sterke staart'

AMSTERDAM – Een bijzonder gespierde staart stelde de Tyrannosaurus rex waarschijnlijk in staat om te rennen en te jagen. Dat beweert een Amerikaanse wetenschapper naar aanleiding van een nieuwe studie.
Met behulp van zijn staartspieren kon de Tyrannosaurus rex waarschijnlijk zo veel kracht ontwikkelen dat het dier achter prooien aan kon sprinten. Dat meldt onderzoeker Scott Persons van de Universiteit van Alberta in het wetenschappelijk tijdschrift The Anatomical Record.
Eerdere studies suggereerden nog dat de Tyrannosaurus rex niet genoeg spieren had om te rennen. Maar volgens Persons is de spiermassa van de dinosauriër met maar liefst 45 procent onderschat, vooral omdat er nooit goed naar de opbouw van de staart is gekeken.
“In tegenstelling tot eerdere theorieën was de staart van de T-rex niet zomaar een aanhangsel”, verklaart Persons op nieuwssite Physorg.com.
Bij zijn onderzoek vergeleek Persons de staartbeenderen van de Tyrannosaurus rex met de staarten van krokodillen en komodovaranen.
Hij ontdekte dat de staartspieren bij deze dieren direct zijn verbonden met de spieren in hun poten. De staart is daardoor van groot belang bij het opwekken van krachten die nodig zijn voor versnellingen bij het lopen.
Verder ontdekte de wetenschapper dat de Tyrannosaurus rex beschikte over een staart met relatief veel botten in het bovenste deel en weinig beenderen aan de onderkant. Daardoor was er in het onderste deel van de staart relatief veel ruimte voor spierontwikkeling.
De reusachtige dinosauriërs konden met hun gespierde staart waarschijnlijk enorm veel kracht ontwikkelen, waardoor ze in staat waren om te sprinten.
Volgens Persons was de Tyrannosaurus rex dan ook geen aaseter zoals veel wetenschappers vermoeden, maar een actieve jager.
De onderzoeker doet geen uitspraken over de precieze snelheid van het dier, maar acht het waarschijnlijk dat de reusachtige dinosauriër sneller was dan alle andere dieren in zijn directe omgeving.
(Bron)

Geen opmerkingen: