donderdag, juli 31, 2003

Eerste man in vrije val over Het Kanaal

LONDEN - De Oostenrijker Felix Baumgartner heeft donderdag een nieuw record gevestigd door als eerste mens zonder een vliegtuig Het Kanaal over te zweven. De technicus gebruikte alleen een speciaal vervaardigd aerodynamisch pak, flessen met perslucht en een parachute om veilig te kunnen landen. Dat heeft de Britse omroep BBC gemeld.
Baumgartner sprong 's ochtends even na zessen boven het Engelse Dover op 9000 meter hoogte uit een vliegtuig. Acht kilometer lager viel hij nabij Calais het Franse luchtruim binnen. Daar opende de 34-jarige waaghals zijn parachute. Kort voor half zeven landde hij veilig.
Tijdens de vlucht, die veertien minuten in beslag nam, bereikte de Oostenrijker snelheden tot 360 kilometer per uur. In de hoge luchtlagen vroor het veertig graden. Doordat het erg bewolkt was, wist de durfal lange tijd niet waar hij zich bevond. "Maar de laatste 2000 meter kon ik deze lichten hier zien, zodat ik wist dat ik het zou redden", zei Baumgartner tegen de BBC.
De Oostenrijker vond de vrije val geweldig. "Het was totale vrijheid. Je bent helemaal alleen. Alleen jij, met je bepakking, je vleugels en je kennis. Fantastisch!"
Baumgartner bereidde zich drie jaar lang voor op de vlucht. Om in de wind een goede lichaamshouding te vinden oefende hij onder meer staande op het dak van een op topsnelheid rijdende Porsche. Eerder sprong de Oostenrijker onder meer van het Christusbeeld dat boven de Braziliaanse metropool Rio de Janeiro uittorent, en van de hoogste gebouwen ter wereld, de Petronas Towers in het Maleisische Kuala Lumpur.
(Bron)

Geen opmerkingen: