woensdag, juli 30, 2003

Pentagon ziet af van gokken op aanslagen

WASHINGTON - Het Amerikaanse ministerie van Defensie ziet na kritiek af van het plan om goklustigen de mogelijkheid te bieden via het internet te handelen in 'terreurfutures'. Dat heeft onderminister Wolfowitz dinsdag voor een Senaatscommissie laten weten.
Deelnemers zouden door middel van aan- en verkoop van de 'terreurfutures' kunnen voorspellen of en wanneer er in hun visie nieuwe terroristische aanslagen zouden komen, of bijvoorbeeld wanneer de Palestijnse leider Arafat wordt vermoord.
Het systeem lijkt op de handel in voorspellingen van verkiezingenuitslagen of van de olieprijzen op de middellange termijn. De beleidsmakers op het Pentagon hoopten dat "de markt" aanwijzingen zou geven over mogelijke gebeurtenissen waaraan extra aandacht besteed zou moeten worden.
Het systeem viel slecht bij Democratische senatoren en is daarom nu geschrapt. "Het gokken op wreedheden en terrorisme is stupide en grotesk", zei senator Ron Wyden, lid van de invloedrijke Senaatscommissie voor inlichtingenzaken eerder dinsdag.
(Bron)

Geen opmerkingen: