dinsdag, juli 29, 2003

Pentagon: gokken op terreuraanslagen

WASHINGTON - Het Amerikaanse ministerie van Defensie biedt goklustigen vanaf oktober de mogelijk via het internet te handelen in 'terreurfutures'. Deelnemers kunnen door middel van aan- en verkoop ervan voorspellen of en wanneer er in hun visie nieuwe terroristische aanslagen zullen komen, of bijvoorbeeld wanneer de Palestijnse leider Arafat wordt vermoord.
Het systeem lijkt op de handel in voorspellingen van verkiezingenuitslagen of van de olieprijzen op de middellange termijn. De beleidsmakers op het Pentagon hopen dat "de markt" aanwijzingen geeft over mogelijke gebeurtenissen waaraan extra aandacht besteed zou moeten worden. De inlichtingendiensten kunnen vervolgens hun activiteiten zo nodig op de analyse van de marktbewegingen afstemmen.
Het systeem is al slecht gevallen bij Democratische senatoren. "Het gokken op wreedheden en terrorisme is stupide en grotesk", vindt senator Ron Wyden, lid van de invloedrijke Senaatscommissie voor inlichtingenzaken. Hij wil dat het Congres een stokje steekt voor de plannen van Defensie.
Senator Byron Dorgan heeft ook geen goed woord over voor de 'terreurhandel'. "Hoe zou jij je voelen als je koning van Jordanië bent en weet dat het Amerikaanse ministerie van Defensie officieel laat gokken op de mogelijkheid dat je binnen een jaar het veld moeten ruimen?"
(Bron)

Geen opmerkingen: