zaterdag, augustus 02, 2003

Tbs-ers leggen psychiaters in de luren

MAASTRICHT - Onder het motto: 'gek zijn, is zo gek nog niet' weten veel tbs-ers psychiaters in de luren te leggen. Daarom doen de doktoren er goed aan rekening te houden met kwade wil van hun cliënten. Dat staat in het onlangs gepubliceerde proefschrift van de psychologe M. Cima, die promoveerde aan de Rijksuniversiteit Limburg.
Psychiaters vertrouwen op hun ervaring bij het beoordelen van mensen die verdacht worden van misdrijven en een stoornis voorwenden. Uit onderzoek blijkt echter dat dit lang niet altijd betrouwbaar is. Psychiaters blijken niet beter dan leken in staat om te bepalen of een patiënt iets voorwendt of niet.
Het simuleren van van psychiatrische symptomen, vooral amnesie of wel tijdelijk verlies van geheugen, is volgens Cima niet ongewoon onder psychiatrische delinquenten.
Cima, die onderzoek deed bij een tbs-kliniek in Duitsland, pleit voor het gebruik van een test, zoals ook in Amerika gebeurt. Zij vindt het van belang dat er verder onderzoek komt naar objectieve meetinstrumenten.
Het zal nog wel even duren voor de testen gemeengoed worden. Volgens Cima "heerst een sfeer van arrogantie onder de psychiaters. Zij denken het zelf beter te weten dan een test."
(Bron)

Blijken psychiaters toch gewone mensen te zijn. Dat zal hard aankomen bij sommigen uit deze beroepsgroep...

Geen opmerkingen: