woensdag, juli 30, 2003

Foutjes in software hebben steeds grotere gevolgen

AMSTERDAM - Fouten in software zijn een veelvoorkomend probleem. Ingewijden liggen er nauwelijks meer van wakker, maar voor een buitenstaander kan het wat vreemd in de oren klinken dat er producten worden verkocht die zomaar, ineens, op tilt kunnen slaan.
Bij gewoon gebruik van een pc hoeft dat geen verregaande gevolgen te hebben, maar software, compleet met fabricagefoutjes, wordt ook elders gebruikt. Raketten en verkeersvliegtuigen zijn al neergestort door computerstoringen, medische software diende patienten een dodelijke hoeveelheid straling toe, en de remcomputer van een type schoolbus weigerde dienst doordat de computer het niet allemaal kon bijbenen.
En door de komst van internet zijn ook de zwakheden van de thuiscomputer een groter risico, nu hackers de machine op afstand kunnen slopen of overnemen. Oorzaken zijn de steeds complexer wordende software, waarvan de ontwikkeling een relatief nieuwe discipline is. Op elke duizend regels broncode worden tussen de 100 en 150 fouten gemaakt, en de nieuwste besturingssystemen draaien soms op meer dan 45 miljoen regels.
Analisten sluiten niet uit, dat computergebruikers in de toekomst bij schade de softwarebouwer voor de rechter dagen.
(Bron)

Geen opmerkingen: