Grote onrust verwacht door asielzoekersregeling Verdonk
DEN HAAG - De grote steden en de kerken vrezen grote problemen met asielzoekers die niet onder de eenmalige regeling van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) vallen. De brief die Verdonk vrijdag aan de gemeenten heeft geschreven is onduidelijk, vindt wethouder Spekman van Utrecht. De regeling zal veel onrust veroorzaken, voorspelt de Raad van Kerken.
De ministerraad ging vrijdag akkoord met het plan van Verdonk om ruim 2300 uitgeprocedeerde asielzoekers een verblijfsvergunning te geven, en tegelijkertijd de terugkeer van 26.000 anderen voor te bereiden.
De Raad van Kerken richtte zich maandag in een brief tot Verdonk, waarin ze waarschuwt voor grote onrust als de overheid asielzoekers die geen pardon krijgen ook echt gaat uitzetten. Buurtbewoners en vrijwilligers zullen dit niet pikken, zeker niet als het gaat om asielzoekers die zijn opgenomen in de gemeenschap. Asielzoekers die niet weg kunnen zullen op straat terecht komen en een beroep doen op kerken en andere hulporganisaties. Die zullen niet in staat zijn al die mensen op te vangen, voorspelt de raad. De kerken roepen Verdonk op de regeling te versoepelen, om schrijnende situaties te voorkomen.
De Utrechtse wethouder Spekman zei maandag dat uitgeprocedeerde asielzoekers die buiten hun schuld niet terugkunnen naar hun land, opgevangen moeten worden. Dat moet zwart op wit, vindt hij. Nu lijkt het erop dat de minister daar nog onderuit kan. De asielzoeker moet namelijk zelf aantonen dat hij of zij niet terugkan. Als betrokkene dat kan bewijzen, volgt alsnog een verblijfsvergunning. Volgens vluchtelingenorganisaties is dat vaak erg moeilijk.
VluchtelingenWerk Nederland (VWN) heeft de afgelopen dagen al veel reacties gehad van verontruste burgers die het niet eens zijn met de regeling.
In Bergen op Zoom hebben maandag vijfhonderd leerlingen van twee scholen gedemonstreerd tegen de uitzetting van een Servisch/Kroatisch gezin dat negen jaar in Nederland verblijft. Het gezin dreigt uiteen te vallen omdat een deel van het gezin de Servische en een deel de Kroatische nationaliteit heeft.
Woensdag is er een landelijke protestactie in Den Haag tegen de uitzetting van 26.000 asielzoekers de komende drie jaar. Op die dag zal de Tweede Kamer zich ook door deskundigen laten informeren over het terugkeerbeleid.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten