woensdag, januari 28, 2004

De Geus betaalde te weinig sociale premie

AMSTERDAM - Minister De Geus van Sociale Zaken heeft de afgelopen jaren als partner bij adviesfirma Boer en Croon te weinig sociale premies betaald. Het UWV, dat de premies int, werkt aan een naheffing.
Het conflict over de naheffing komt op het moment dat het UWV en De Geus een strijd uitvechten over de WAO, de kosten van de UWV-kantoren en declaraties van de top van het UWV.
Volgens het UWV is bij een reguliere vijfjaarlijkse looncontrole gebleken dat voor de adviseurs van Boer en Croon te weinig premie is afgedragen. Het gaat om premies voor de WW en de WAO. Wat de WW-premie betreft kan het gaan om ongeveer twaalfduizend euro per adviseur, die deels door de werkgever en deels door de werknemer moest worden betaald.
Boer en Croon bestrijdt de naheffing en onderstreept dat De Geus als zelfstandige voor het bureau werkzaam was. In dat geval hoeven er geen premies te worden afgedragen. Er is wel premieplicht als er overwegend voor één opdrachtgever wordt gewerkt.
Het adviesbedrijf wordt gerund door 'firmanten' die samenwerken met 'partners' met ieder hun eigen 'management-bv', aldus woordvoerder Peter Jurgens. 'De Geus was bij ons een van de partners. Die worden ad hoc als zelfstandige ingehuurd.' Maar het is volgens hem de vraag of die visie kan worden volgehouden. 'Het UWV vindt dat de partners niet zelfstandig zijn omdat Boer en Croon steeds in hoofdzaak de opdrachtgever is.'
Een naheffing wordt gericht aan de werkgever, in dit geval Boer en Croon. Voor het kantoor werken nu onder meer MKB-voorzitter Loek Hermans (VVD), ex-PvdA-minister van Sociale Zaken Willem Vermeend en de oud Groningse PvdA-burgemeester en ex-KNVB-voorzitter Jos Staatsen.
Het onderzoek van het UWV loopt sinds 2001, maar wordt nu opgevoerd in de strijd tussen het ministerie van Sociale Zaken en het zelfstandige bestuursorgaan.
Het UWV benadrukt overigens dat het niet gaat om een actie tegen de minister.
Het ministerie heeft tot vier keer toe onderzoek laten doen naar de huisvestingskosten van het UWV. Daar is onderzoek naar de declaraties van de UWV-top aan toegevoegd. De Geus heeft de Kamer beloofd het vierde onderzoek, nu onder leiding van PvdA'er Wim Meijer, voor 1 februari te publiceren. Met name over de declaraties - 13.144,34 euro voor drie topmensen van het UWV in 2002 - zou het oordeel kritisch zijn.
Volgens De Geus gaat de premiekwestie om een ingewikkeld juridisch dispuut tussen Boer en Croon en het UWV. De CDA'er stelt dat het onderzoek al jaren loopt en dus niets te maken heeft met de discussie over de huisvestingskosten van het UWV.
(Bron)

Geen opmerkingen: