woensdag, januari 28, 2004

Mydoom-virus rukt snel op via e-mail

AMSTERDAM - Een op de twaalf e-mails bevat inmiddels het virus Mydoom, dat zich razendsnel over computers overal ter wereld verspreidt. Dat zegt het Amerikaanse bedrijf MessageLabs, dat is gespecialiseerd in het scannen van e-mail op virussen.
Bitdefender heeft inmiddels een removal-tool klaar.
Download hier de removal-tool. (Om het virus te verwijderen van een besmette pc).
Het virus verspreidt zichzelf via e-mail en mogelijk ook via het filesharing-programma Kazaa. Alleen computers met Windows zijn vatbaar voor het virus, dat wereldwijd netwerken heeft platgelegd. Het virus zet ook een achterdeurtje in de computer open, zodat hackers er toegang toe hebben.
Mogelijk verzamelt het virus alle toetsaanslagen, zodat bijvoorbeeld wachtwoorden kunnen worden achterhaald en doorgestuurd. Experts verschillen van mening over de vraag of dit inderdaad het geval is.
In tegenstelling tot eerdere, vergelijkbare virussen belooft Mydoom (ook bekend als Novarg) geen plaatjes van naakte vrouwen. Ook doet het zich niet voor als een e-mail van een bekende. In plaats daarvan geeft het een ingewikkelde melding: The message contains Unicode characters and has been sent as a binary attachment. ('Deze boodschap bevat Unicode-tekens en is verstuurd als een binair bijlage.') Dat klinkt technisch. Daardoor zijn mensen geneigd te denken dat er niets aan de hand is en klikken ze erop, zegt Steve Trilling, directeur onderzoek van computerbeveiligingsbedrijf Symantec.
(Bron)

Geen opmerkingen: