woensdag, januari 28, 2004

Verzakte dijk dinsdagochtend nog geïnspecteerd

STEIN - Het deel van de dijk dat dinsdagmiddag langs het Julianakanaal in Stein wegzakte, was vlak daarvoor, dinsdagochtend, nog geïnspecteerd door medewerkers van Rijkswaterstaat (RWS). Dat heeft een woordvoerster van de dienst woensdagmorgen verklaard.
Bij deze schouw is niets verdachts vastgesteld. Enkele uren later merkte een wandelaar dat een fors stuk van de dijk was gaan schuiven, waardoor die elk moment kon doorbreken.
RWS is woensdagmorgen begonnen met een onderzoek naar de oorzaak van deze dijkverschuiving. In de loop van de dag zullen volgens de woordvoerster daarbij mogelijk duikers worden ingezet. Dat was dinsdag door het hoge water nog te gevaarlijk, aldus de woordvoerster.
Het waterpeil is inmiddels met in totaal 1.20 meter gezakt om de druk op de dijk te verminderen en inspectie van een mogelijk gat mogelijk te maken. Aan de hand van deze inspectie beoordeelt RWS hoe groot het gevaar voor de omgeving is.
Het achterland langs de dijk ligt tot zes meter lager dan de waterspiegel van het kanaal bij normale hoogte. In de loop van woensdagmorgen maakt burgemeester E. Meijer bekend of en wanneer de inwoners van dit deel van Stein naar huis terug mogen. Dat kan echter nog wel enkele dagen duren, omdat het gevaar voor een dijkdoorbraak volgens RWS nog lang niet geweken is. Bovendien komt er woensdag neerslag. Het achterland bij de dijk is bijzonder drassig.
RWS en brandweer zijn nog steeds bezig met het plaatsen van grote zandzakken, zogenoemde Big Bags met elk een kubieke meter zand.
(Bron)

Geen opmerkingen: