woensdag, januari 28, 2004

Weeralarm: grote overlast door zware sneeuwbuien

DE BILT - Het KNMI heeft woensdagochtend in een weeralarm gewaarschuwd voor grote overlast door zware sneeuwbuien later op de dag. Vooral weggebruikers kunnen volgens het weerinstituut in De Bilt "ernstig gevaar" ondervinden van de sneeuwval.
Meteoroloog H. Plomp verwacht dat er plaatselijk in een uur tijd meer dan 5 centimeter sneeuw zal vallen. De winterse buien bereiken de eerste helft van de middag het noordwesten van Nederland en trekken vervolgens naar het zuidoosten.
Vooral in de avondspits zal het verkeer in grote delen van het land flink last hebben van gladheid door sneeuwval, zei Plomp. Tijdens buien krijgen weggebruikers ook te maken met een vermindering van het zicht.
Rond de avondspits ligt de lijn met actiefste sneeuwbuien van West-Brabant in de richting van Nijmegen, verwacht het KNMI. Daarna valt de sneeuw ook in de rest van het land.
Na het eerste winterse buiengebied trekken nieuwe sneeuwbuien van de Noordzee het land in. Op bepaalde plaatsen kan het daardoor constant gaan sneeuwen, zei Plomp. Hij sluit niet uit dat daar uiteindelijk 10 tot 15 centimeter sneeuw zal vallen.
De meteoroloog verwacht dat het weeralarm in elk geval tot donderdagmiddag van kracht blijft. Een weeralarm is een waarschuwing voor verwachte weersomstandigheden die tot grote overlast of gevaar in een gebied van enkele provincies kunnen leiden.
Aanvankelijk ging het KNMI ervan uit dat de sneeuwbuien woensdag gepaard zouden gaan met (zware) windstoten. Die verwachting is echter bijgesteld. Plomp verwacht die windstoten wel voor donderdag, waardoor het dan een "gure dag" wordt.
(Bron)

Geen opmerkingen: