woensdag, januari 28, 2004

'Sigaret wordt even luxe als een sigaar'

AMSTERDAM - De roker gaat vanaf volgende week fors meer betalen voor een sigaret. Dat komt door hogere accijnzen en een prijsverhoging bij de industrie. Roken wordt een luxe.
De tabaksindustrie heeft de afgelopen 25 jaar steeds meegelift als de overheid de accijnzen verhoogde. De marge voor fabrikanten per pakje is sinds 1980 verdrievoudigd, net als de accijnzen. Hierdoor verdienen ze, na de accijnsverhoging per 1 februari, gemiddeld 1,24 euro op een pakje van 25 A-merk sigaretten.
Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Sigarettenindustrie (SSI). Vanaf volgende week gaat de roker fors meer betalen. Door de accijnsverhoging wordt een pakje met 25 A-merk sigaretten of een buidel shag 55 eurocent duurder. Een aantal fabrikanten doet daar nog een schepje bovenop, waardoor de prijs kan stijgen tot 4,60 euro. Dat is meer dan het oude tientje in guldens.
Weliswaar verhoogt de industrie zelf ook de prijzen fors, maar volgens de tabakslobby komt dat door het beleid van de overheid. Door de accijnsverhoging zouden de fabrikanten op extra kosten zijn gejaagd, stelt de SSI. 'Denk maar aan de nieuwe accijnszegels die fabrikanten moeten ontwikkelen', zegt voorzitter Willem-Jan Roelofs. 'Het is logisch dat ze nu de eigen kosten proberen te dekken.'
(Bron)

Geen opmerkingen: