woensdag, januari 28, 2004

FNV: studenten inzetten op riskante spoorlijnen

AMSTERDAM - FNV Bondgenoten wil studenten inzetten op onveilige spoortrajecten. Zij moeten machinisten en conducteurs op de trein ondersteunen. Dit zegt bestuurder Roel Berghuis van de bond.
De vakorganisatie is onlangs benaderd door het regionale opleidingscentrum De Friese Poort om leerlingen in te zetten in het openbaar vervoer. Berghuis vindt dat de leerling die Bijzonder Opsporings Ambtenaar wil worden op risicovolle spoorlijnen het NS-personeel kan ondersteunen. 'Mensen en vooral jongeren maken het verschil', zegt Berghuis.
De FNV-bestuurder wil ook de terugkeer van lokettisten op de kleinere stations en meer personeel in de treinen. 'Het is veiliger om met zijn tweeën het werk te doen', aldus Berghuis.
NS sluit veel loketten op kleine stations, omdat openhouden niet rendabel is. Berghuis vindt dit een verkeerd plan. 'Praatpalen en camera's helpen niet een station veiliger te maken. Je vergroot daarmee de anonimiteit en geeft meer ruimte aan vandalen.'
FNV Bondgenoten eist ook naleving van de afspraken die de agressie op de probleemlijn Enkhuizen-Zaandam moeten beteugelen. 'De NS heeft moeite de afspraken met de vakbonden na te komen', zegt Berghuis.
FNV Bondgenoten meent dat het NS-management druk uitoefent op conducteurs om 's avonds en in de weekeinden vaker dan is afgesproken te werken. Eind vorig jaar heeft de NS onder meer ingevoerd dat het personeel na zes uur 's avonds slechts een keer heen en weer tussen Zaandam en Enkhuizen mag rijden om zo weinig mogelijk last te hebben van agressieve reizigers.
Volgens FNV-bestuurder Berghuis heeft de NS de gevolgen van deze afspraak niet goed ingezien. De onderneming heeft te weinig personeel, stelt hij. Conducteurs kunnen volgens hem weigeren vaker dan één keer heen en weer te rijden.
De NS zegt alleen bij werkzaamheden of calamiteiten conducteurs te vragen vaker het traject te rijden. Maar dat gebeurt op basis van vrijwilligheid, aldus een woordvoerder. De NS wil op deze wijze voorkomen dat er treinen uitvallen. 'Verder komen we de afspraken prima na', aldus de zegsman.
Het traject Hoorn-Enkhuizen komt geregeld negatief in het nieuws.
(Bron)

Geen opmerkingen: