dinsdag, januari 27, 2004

OM gaat veelplegers nog harder aanpakken

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag gaat de zogenoemde veelplegers in de regio nog harder aanpakken dan nu al het geval is. Binnen enkele weken gaat Den Haag in navolging van Rotterdam en Amsterdam meedoen aan het project Strafrechtelijke Opvang Verslaafden (SOV).
Dat maakte Han Moraal, de kersverse hoofdofficier van justitie in Den Haag, dinsdag bekend. Door de deelname aan SOV kunnen dertig criminele junks tegelijkertijd in een gesloten inrichting in maximaal twee jaar tijd gedwongen afkicken en zich onder begeleiding van hulpverleners voorbereiden op een terugkeer naar de samenleving.
Criminele drugsverslaafden zijn verantwoordelijk voor een groot aantal misdrijven. De topvijfhonderd van veelplegers in Den Haag en omgeving bestaat voor een belangrijk deel uit deze mensen, die hun dagelijkse portie drugs vaak financieren met straatroven, inbraken en andere delicten.
De 47-jarige Moraal, donderdag geïnstalleerd als baas van de 380 medewerkers van het parket Den Haag, noemt de aanpak van veelplegers "een heel belangrijk onderwerp" voor zijn organisatie. "Deze criminelen plegen normaal gesproken geen misdrijven in de allerzwaarste categorie, als je ze stuk voor stuk bekijkt", zegt Moraal. "Maar de gigantische hoeveelheid maakt het tot een van de grootste plagen die de burgers in dit gebied teistert."
Moraal is tevreden over de aanpak van veelplegers door politie en OM. "We pakken ze bij bosjes op. En de rechter veroordeelt ze tot relatief hoge straffen", telt de hoofdofficier de zegeningen van de vorig jaar ingevoerde aanpak van veelplegers. De strafrechtelijke opvang van verslaafden is volgens Moraal "een heel belangrijk extra instrument" in de strijd tegen recidiverende criminelen.
Het einddoel is minder criminele verslaafden en derhalve een afname van het aantal door hen gepleegde delicten. "We willen deze mensen uit de vicieuze cirkel halen van drugsgebruik, criminaliteit en gevangenisstraffen", zegt Moraal, afkomstig van het parket in Groningen en opvolger van de naar politiekorps Haaglanden vertrokken G. Bouman. "Het hulpverleningsprogramma begint een half jaar nadat hun gevangenisstraf is opgelegd. Het moet ertoe leiden dat deze mensen een baan krijgen en een dak boven hun hoofd hebben als ze vrijkomen."
Moraal wil de komende jaren ook meer werk maken van de aanpak van jeugdcriminaliteit. De tijd dat zachte heelmeesters stinkende wonden maakten en jonge criminelen met relatief lichte sancties wegkwamen, is wat Moraal betreft voorbij. "We gaan jongeren die crimineel gedrag vertonen eerder en steviger aanpakken. In vergelijking met vroeger gaan we bij een lager aantal misdrijven pittiger straffen eisen."
(Bron)

What's in a name...

Geen opmerkingen: