donderdag, februari 26, 2004

Inval in Japans kantoor van Microsoft

TOKIO - Na de Verenigde Staten en de Europese Unie zit nu ook Japan Microsoft op de hielen. De Japanse mededingingsautoriteiten hebben een inval gedaan in een kantoor van de Amerikaanse softwarereus in Tokio. Ze verdenken Microsoft van overtreding van de Japanse antikartelwetgeving, zo werd donderdag bekend.
De mededingingsautoriteiten doen onderzoek naar contracten tussen Microsoft en Japanse computerbedrijven. Ze menen dat Microsoft deze bedrijven beperkingen oplegt als ze gebruik maken van het besturingsprogramma Windows. Volgens Microsoft is er met de contracten niets mis. Japan is de op twee na grootste pc-markt ter wereld.
De contracten bevatten een passage die het de bedrijven onmogelijk maakt om Microsoft te vervolgen, zelfs als blijkt dat hun eigen gepatenteerde technologie in de software van Windows wordt gebruikt. Pas als ze hiermee akkoord gaan, mogen ze Windows installeren in hun computers.
Microsoft kreeg donderdag bezoek van acht leden van de FTC, de Japanse kartelautoriteit. Het softwarebedrijf zegt volledig aan het onderzoek te zullen meewerken. De FTC is ook bij de Japanse computerbedrijven NEC, Fujitsu, Matsushita langs geweest.
In Europa hangt de Amerikaanse softwaregigant een miljoenenboete boven het hoofd. De Europese Commissie is na onderzoek tot de slotsom gekomen dat Microsoft zijn concurrenten benadeelt. De commissie richt zich op de Windows-versie voor servers, die pc's met elkaar verbinden, en op de koppeling van Media Player aan Windows, waardoor consumenten op eenvoudige wijze muziek kunnen afspelen op hun computer.
Eerder liep in de Verenigde Staten een langlopende juridische strijd tussen Microsoft en concurrent Nescape. Dat bedrijf kwam in de jaren negentig met een internetbrowser, waarna Microsoft met een eigen gratis browser kwam die werd gekoppeld aan Windows. Een Amerikaanse rechter bepaalde vier jaar geleden dat Microsoft zich zou moeten opsplitsen om de concurrentie op de softwaremarkt te bevorderen. Hij werd echter in hoger beroep teruggefloten en uiteindelijk liep de zaak met een schikking af.
(Bron)

Geen opmerkingen: