zaterdag, februari 28, 2004

Zaak Anja Joos 'een beetje uit de hand gelopen'

AMSTERDAM (ANP) - Twee van de zeven verdachten in de zaak Joos hebben vrijdag in het tv-programma Nova gezegd dat het de avond dat Anja Joos werd doodgeschopt, "een beetje uit de hand is gelopen''. De twee verdachten Joshua en Said zeggen dat Joos waarschijnlijk nog had geleefd als zij alleen waren geweest.
Anja Joos (43) werd 6 oktober doodgeschopt, omdat zij een blikje bier zou hebben gestolen in een supermarkt aan het Marie Heinekenplein in Amsterdam. Later bleek dat Joos het blikje gewoon had afgerekend.
Joshua vertelde dat de supermarkt van Dirk van den Broek mensen de toegang ontzegde, als zij drie keer iets hadden gestolen. Hij zei dat Said en hij achter Joos aangingen, omdat zij dachten dat de vrouw een winkelverbod had en dat ze wat had gestolen. "Ze ging harder lopen toen we achter haar aangingen. Toen ze stopte hebben we om haar kassabon gevraagd. Ze deed moeilijk, maar we mochten wel in haar tas kijken.''
[Waar ze overigens niet toe gerechtigd zijn!]
De jongens zeiden dat ze geschreeuw achter zich hoorden, toen ze wegliepen. Zeven jongens kwamen aanlopen en Joos begon te schelden. Er werd een stoel naar haar gegooid. "Wij liepen verder en zagen dat Joos met de stoel naar de groep jongens liep. Ze bleven schelden en we hebben gezien dat ze werd geschopt,'' zegt Said. Joshua en Said deden niets, toen ze zagen dat een jongen de vrouw in haar buik schopte. "Ik dacht: ik ken die jongens niet. Vrienden staan eromheen, die moeten er maar iets van zeggen. Ik ben doorgelopen in de richting van de Dirk van den Broek.''
Joos viel op de grond, krabbelde overeind en ademde moeilijk. Een ambulance bracht haar naar het ziekenhuis, waar zij stierf. De volgende dag hoorde Joshua dat ze was overleden. "Ik hoorde op de radio dat medewerkers van een Dirk van den Broek een winkeldief hadden doodgeschopt.'' Joshua schrok, toen hij besefte dat het om de supermarkt ging waar hij werkte. Said zei het achteraf een laffe daad van de jongens te vinden.
De jongens zeiden dat ze zich in het begin schuldig voelden, maar later meenden dat ze gewoon hun werk hadden gedaan. Ook voelen zij zich onvoldoende door de supermarkt gesteund. Als de twee worden veroordeeld, willen zij een aanklacht tegen Dirk van den Broek indienen.
(Bron)

Voor zoiets dat een beetje uit de hand liep, moet je ook een beetje straf krijgen.

Geen opmerkingen: