vrijdag, februari 27, 2004

Inflatie in eurolanden plots zeer sterk gedaald

LUXEMBURG/BRUSSEL - De gemiddelde inflatie in de twaalf eurolanden is in februari sterk gedaald tot 1,6 procent op jaarbasis. Dat is het laagste cijfer sinds de introductie van de euro.
Het inflatiecijfer is een eerste voorlopige schatting door bureau Eurostat, die vrijdag is gepubliceerd. In januari was de geldontwaarding nog 1,9 procent. Het komt bijna nooit voor dat de inflatie in een maand tijd zo sterk stijgt of daalt.
De zeer lage inflatie betekent een steun in de rug voor politici die eisen dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente verlaagt. Onlangs vroegen de premiers van Duitsland en Frankrijk openlijk om een lagere rente. Ze hopen zo de economie een zetje te geven.
Het beleid van de ECB is erop gericht om de inflatie op maximaal 2 procent te houden. Vorig jaar schommelde de inflatie het hele jaar rond dat percentage, maar het jongste cijfer duikt er dus ver onder.
Het inflatiecijfer van 1,9 procent voor januari betekent overigens een lichte bijstelling ten opzichte van de eerste Eurostat-schatting van 2 procent.
(Bron)

Geen opmerkingen: