donderdag, februari 26, 2004

TT 111 Amsterdamse aanpak bijstand werkt

HILVERSUM De nieuwe Amsterdamse aanpak bij de verstrekking van uitkeringen is succesvol. De gemeente Amsterdam kende de laatste vier maanden de helft minder bijstandsuitkeringen toe dan in de vergelijkbare perioden de jaren ervoor.
Dit blijkt uit het radioprogramma KRO's 1opdeMiddag. Voorheen werd zo'n zestig procent van de aanvragen gehonoreerd, nu is dat dertig procent. Michel Kanters, directeur van het bureau Maatwerk dat bij het project betrokken is, verwacht landelijke navolging van de aanpak.
De werkwijze omvat strengere controle, grotere inspanningen om mensen aan het werk te helpen en minder bureaucratie.

NOVA toonde gisteren een reportage over twee controleurs. In drie wijken in de stad hoort bij de aanvraag van bijstand ook een huisbezoek. Daar zaten dingen bij als: controleur komt bij aanvrager, ziet een nieuwe cabrio voor de deur staan die aanvrager net blijkt te hebben gekocht. Dan heb je geen bijstand nodig. Maar ook dingen als: controleur komt bij aanvrager, en stelt vast dat de aanvrager 'wel erg veel kleren' heeft. Ik heb ook erg veel kleren. Ik kan me niet veroorloven iets weg te gooien namelijk.

Geen opmerkingen: