donderdag, februari 26, 2004

Orale seks kan leiden tot mondkanker

LONDEN - Orale seks kan kanker in de mond veroorzaken. Hoewel het risico klein is, menen wetenschappers in Frankrijk toch een verband te hebben ontdekt.
Onderzoekers vermoedden al dat een seksueel overdraagbare infectie die tot baarmoederhalskanker kan leiden, mogelijk ook tumoren in de mond veroorzaakt. Een studie door een internationaal centrum voor kankeronderzoek in Lyon lijkt de veronderstellingen te bevestigen, meldde het vakblad New Scientist woensdag. Zij onderzochten ruim 1600 patiënten met kanker in de mond en meer dan 1700 gezonde personen.
Een deel van de patiënten bleek met een stam van het menselijke papilloma virus HPV, namelijk HPV16, te zijn besmet. Bij deze personen bleek het drie keer waarschijnlijker dat zij meldden dat zij orale seks hadden gehad, dan bij de personen zonder HPV16-besmetting.
Volgens de onderzoekers bestaat de kans op een besmetting zowel bij cunnilingus (beffen) als fellatio (pijpen). De consumptie van grote hoeveelheden alcohol en rookwaren geldt echter nog steeds als veruit de grootste boosdoener wat betreft kanker in de mond.
(Bron)

Geen opmerkingen: