vrijdag, februari 27, 2004

Kabinet gaat extra bezuinigen

DEN HAAG - Het kabinet gaat dit jaar extra maatregelen nemen om te voorkomen dat het overheidstekort te hoog oploopt. Vice-premier en minister van Financiën Zalm heeft dat vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.
Het kabinet heeft besloten dat het tekort dit jaar niet hoger mag worden dan 2,9 procent van het bruto binnenlands product. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) komt het tekort dit jaar zonder nadere ingrepen op 3,3 procent uit. Hoewel zijn ministerie zich nog buigt over de CPB-cijfers, gaat Zalm ervan uit dat het CPB er niet ver naast zit. "Dat is geen rare raming. We hebben geen indicaties dat ze er ver naast zitten."
Dus moeten er volgens Zalm extra maatregelen komen. Over de aard daarvan wilde hij nog niets zeggen. Het kabinet kan zowel besluiten tot bezuinigingen als tot lastenverhogingen. Ook het uitstellen van investeringen is een mogelijkheid. Bij het terugbrengen van een tekort van 0,4 procent gaat het om een bedrag van ongeveer 2 miljard euro.
Het kabinet meldt dezer dagen aan Brussel dat het er dit jaar naar streeft het begrotingstekort naar 2,9 procent terug te brengen. Volgens de Europese begrotingsafspraken mag een tekort niet boven de 3 procent uitstijgen. Een ruimere marge vond Zalm desondanks niet verstandig. "We kunnen niet meer beloven, dan dat we zeker weten waar te kunnen maken", zei Zalm.
De komende weken zal hij al zijn collega's bij zich roepen om te praten over extra maatregelen. Zalm voorspelde "ernstige gesprekken". Eind april verwacht Zalm dat het kabinet de besprekingen over de nieuwe maatregelen heeft afgerond.
Over het afgelopen jaar kon Zalm vrijdag ook weinig goeds melden. Waar hij eerder nog rekende op een tekort van 2,7 procent, komt het uiteindelijk toch 0,3 procent hoger uit. Dat komt vooral door hogere uitgaven in de zorg en grotere tekorten bij lagere overheden.
Ook de economische groei vorig jaar is flink tegengevallen. Bij prinsjesdag vorig jaar ging het kabinet uit van een groei van 0 procent, nu blijkt er sprake van een krimp van 0,8 procent.
(Bron)

Geen opmerkingen: