vrijdag, februari 27, 2004

Lidl voor de rechter wegens giffruit

AMSTERDAM - Bij supermarktketen Lidl zouden citrusvruchten met teveel bestrijdingsmiddelen in de schappen liggen. De stichting Natuur en Milieu, Milieudefensie en de Consumentenvereniging Goede Waar & Co kondigen vrijdagochtend een rechtszaak aan tegen Lidl.
In november werden mandarijnen, sinaasappels en citroenen onderzocht op aanwezigheid van landbouwbestrijdingsmiddelen. In vier van de acht onderzochte winkels bleek een cocktail van bestrijdingsmiddelen in het fruit te zitten. In januari bleek bij een onderzoek wederom overschrijding van de Warenwet.
De milieuorganisaties stellen verontrust te zijn over de onderzoeksfeiten. Blootstelling aan meerdere bestrijdingsmiddelen kunnen risico's vormen voor de gezondheid, met name voor ongeboren en kleine kinderen. Ook is ruim gebruik van landbouwgif schadelijk voor het milieu.
Omdat Lidl weigert maatregelen te nemen, is een rechtszaak gestart. De milieuorganisaties willen Lidl dwingen met een kort geding de verkoop van het giftige citrusfruit te staken. Ze eisen een dwangsom van 20.000 euro per overtreding en dat Lidl haar fruit ieder half jaar laat testen.
Het kort geding dient op 16 maart.
(Bron)

Geen opmerkingen: