donderdag, februari 26, 2004

Rel om spugende ober

AMSTERDAM - De politie in de Estlandse hoofdstad Tallinn zoekt een anonieme ober die in een krantenartikel heeft verklaard dat hij wel eens in het bord van een lastige klant heeft gespuugd. Zelfs de burgemeester van het imagobewuste Tallinn heeft zich op de zaak gestort.
De ober deed zijn bekentenis in een artikel over fooien in het Estlandse dagblad Eesti Paevaleht. Hij bekende dat hij niet alleen in het eten had gespuugd, maar de onbeschofte klant vervolgens ook nog eens een te hoge rekening had gepresenteerd.
Tallinns burgemeester Edgar Savisaar was 'verbijsterd' door de bekentenissen van de ober en hij gaf de politie opdracht om de ober op te sporen. Savisaar is bezorgd dat het verhaal het opkomende toerisme schaadt en buitenlandse investeerders afschrikt.
Tijdens een politieverhoor weigerde de journalist die het artikel schreef om de identiteit van de ober prijs te geven, ondanks zware pressie van de politie. Zo dreigde de politie met gijzeling, vervolging en het afpakken van zijn perskaart.
De kwestie is inmiddels uitgelopen op een heftig debat over de reikwijdte van de persvrijheid en de handelswijze van de politie. Een woordvoerder van de politie verklaarde dat de betreffende politieondervragers mogelijk disciplinair worden gestraft. Tegelijkertijd stelde de woordvoerder dat het onderzoek naar de journalist en de ober wordt voortgezet.
(Bron)

Geen opmerkingen: