vrijdag, februari 27, 2004

VVD en D66 zeggen Donner de wacht aan

DEN HAAG - De coalitiepartijen VVD en D66 hebben CDA-minister Donner van Justitie gewaarschuwd dat het Openbaar Ministerie (OM) niet weer onduidelijkheid mag zaaien over de geweldsinstructie voor de Nederlandse militairen in Irak.
"Als het nog een keer fout gaat, dan heeft Donner een groot probleem. Dit drama mag zich niet herhalen", aldus VVD-Kamerlid Wilders vrijdag in het ingelaste debat over de geweldsinstructie. D66-Kamerlid Bakker ging nog iets verder door al aan te geven dat Donner bij herhaling wat hem betreft moet opstappen. "Donner is verantwoordelijk voor het geklungel en geblunder. Nog zo'n blunder is niet aanvaardbaar."
Wilders vindt dat Donner het OM "een aanwijzing" moet geven, waarin staat dat alleen tot vervolging van militairen kan worden overgegaan als de instructie is overtreden. PvdA'er Koenders deelt die mening.
Wilders en Koenders noemden de opstelling van het OM en in het bijzonder topman De Wijkerslooth "provincialistisch". Wilders sprak ook van "gênant geklungel".
Volgens beiden gaat het OM voorbij aan de grote verantwoordelijkheid die militairen die aan de missie deelnemen, dragen. Ze eisen dat er vanaf nu geen enkel licht meer mag zitten tussen de uitleg die het ministerie van Justitie en het OM geven aan de geweldsinstructie. Wilders vreest dat de geloofwaardigheid van de Nederlandse militairen in het geding komt door het "geneuzel over waarschuwingsschoten".
Aanleiding voor de commotie is een schietincident in Irak, waarbij marinier Erik O. op 27 december een Irakees via een afgeketst waarschuwingsschot doodde. Volgens procureur-generaal De Wijkerslooth hebben de Nederlandse militairen beperkingen in vergelijking met de Britten; volgens het kabinet was daar in de situatie van Erik O. geen sprake van.
Naast Donner debatteert de Tweede Kamer ook met Kamp (Defensie) en Bot (Buitenlandse Zaken).
(Bron)

Geen opmerkingen: