Scepsis over nieuwe aanpak computercrimineel
DEN HAAG - Virusbestrijders, internetdeskundigen en spamvechters twijfelen over het effect van de harde aanpak van computercriminelen die minister Donner (Justitie) dinsdag heeft voorgesteld.
Virusschrijvers zijn ongrijpbaar, bedrijven doen geen aangifte, internetaanbieders zijn huiverig om mee te werken en de meeste spam komt helemaal niet uit Nederland, aldus de critici.
Mensen die inbreken in computers of systemen platleggen kunnen een celstraf van maximaal een jaar krijgen. Het nieuwe beleid is gericht tegen ''ernstige vormen van hinder voor de computergebruiker''. Het gaat om mensen die enorme hoeveelheden mail versturen met de bedoeling computers te verstoren of verspreiders van schadelijke computervirussen. Ook krakers die informatie uit computers stelen, kunnen harder worden aangepakt.
De producent van het antivirusprogramma McAfee noemt de harde aanpak van de minister ''vrij logisch''. De schade en overlast groeit door de toenemend computergebruik door bedrijven en particulieren. Een woordvoerder stelt dat professionele, kwaadwillende computerkrakers zichzelf onvindbaar maken. ''Ze zijn ongrijpbaar.'' Ofschoon virussen steeds slimmer zijn, gelooft de softwareproducent niet dat overheidsbestrijders kennis ontberen.
Bij netwerkbeheerder Beertema van het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) overheerst de scepsis. ''Een mooi verhaal maar voorlopig niet uitvoerbaar. De meeste spammers en virusschrijvers komen uit de Verenigde Staten.'' Desondanks spreekt Beertema over een stap in de goede richting.
Het onafhankelijke internetplatform ECP.NL vindt dat bedrijven vaker aangifte moeten doen van computercriminaliteit en dat de aanpak ervan een stuk effectiever kan. Volgens ECP.NL bestaat bij veel bedrijven de indruk dat ''de politie toch niets doet''.
Dit vermoeden blijkt in de praktijk vooralsnog terecht. Het doen van aangifte leidt zelden tot opsporing en vervolging. Anderzijds leidt het kleine aantal aangiften tot een grove onderschatting van de invloed en schade van computercriminaliteit. ECP.NL maakt zich hard voor ''meer blauw op de digitale snelweg''.
Donner wil de bevoegdheden van justitie en politie uitbreiden. Het Openbaar Ministerie (OM) kan internetaanbieders dwingen gegevens te bewaren die later wellicht nodig zijn voor de opsporing van computercriminelen. Sommige internetaanbieders hebben in het verleden grote bezwaren geuit tegen het afstaan van klantgegevens.
Overigens maakt minister Donner niet alle ongewenste e-mail strafbaar. Tegen de wens van de Tweede Kamer in weigert hij ook verspreiders van reclamemail te vervolgen. De telecommunicatiewet biedt volgens de bewindsman voldoende ruimte om daar met boetes tegen op te treden.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten