dinsdag, maart 02, 2004

Robot vindt bewijs voor water op Mars

WASHINGTON - De robot Opportunity heeft op Mars duidelijke aanwijzingen gevonden dat de rode planeet eens ''doordrenkt'' was met water.
Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dinsdag bekendgemaakt. Er moet meer dan genoeg water zijn geweest om leven te ondersteunen, aldus experts. De robot heeft echter geen sporen van levende organismen gevonden.
Bepaalde zwavelverbindingen en de vorm van rotsen die Opportunity onderzocht in de vlakte Meridiani gaven de experts het bewijs. ''Er is eens vloeibaar water door deze stenen gestroomd. Het veranderde hun gesteldheid en het veranderde hun chemische samenstelling'', aldus wetenschapper Steve Squyes.
De Amerikaanse sonde Mars Odyssey vond in maart 2002 de eerste directe aanwijzingen voor water op Mars. Vlak onder het oppervlak van de buurplaneet van de aarde bleken ijsvlaktes te liggen, zo ontdekte de satelliet. De Europese Mars Express bevestigde in januari de vondst van de Amerikanen. Ook registreerde het dat waterdamp uit de Marsatmosfeer in de ruimte verdween.
Opportunity is een van de twee Amerikaanse robots die sinds januari over het Marsoppervlak rijden. De voertuigen moeten tot ten minste april naar sporen van water en mogelijk leven zoeken.
(Bron)

Geen opmerkingen: