donderdag, maart 04, 2004

Ecotoerisme gevaarlijk voor wilde dieren

LONDEN - Het zogeheten ecotoerisme is lang niet zo natuurvriendelijk als adverteerders vaak beweren. Volgens het wetenschappelijke blad New Scientist raken dieren als ijsberen, dolfijnen of pinguïns vaak in de stress van al die nieuwsgierige bezoekers in hun territorium. Deze negatieve effecten kunnen leiden tot gedragsproblemen, gewichtsverlies en zelfs sterfte.
Op de lange termijn zou het ecotoerisme zelfs een serieuze bedreiging kunnen worden voor het voortbestaan van bepaalde diersoorten. ''Overdracht van ziektes door bezoekende toeristen en ook aanhoudende, subtiele verstoringen van de dagelijkse bezigheden van de dieren kunnen uiteindelijk leiden tot lagere overlevingskansen en verminderde voortplanting'', aldus onderzoekers.
Nu al is bijvoorbeeld gebleken dat bepaalde soorten pinguïns kleinere nakomelingen krijgen sinds de ecotoeristen elke dag toekijken. Ook het gedrag van ijsberen en dolfijnen verandert volgens vorsers door de toekijkende toeristen.
Natuurbeschermers willen nu dat er nader onderzoek komt naar de negatieve gevolgen van het ecotoerisme. Deze snel groeiende toerismesector moet in hun ogen ''met beleid'' groeien en met oog voor de gevolgen voor natuur en milieu. Het ecotoerisme groeit in de wereld jaarlijks tussen de 10 en 30 procent. Vooral veel arme landen zien in deze vorm van toerisme een belangrijke nieuwe bron van inkomsten.
(Bron)

Geen opmerkingen: