zaterdag, maart 06, 2004

Ook apen hebben rechtvaardigheidsgevoel

Niet alleen mensen maar ook apen beseffen wat fair of unfair is en herkennen wat een oneerlijke handelswijze is. Onderzoekers van de Emory University in Atlanta hebben daartoe sterke aanwijzingen aangetroffen in tests met apen. De resultaten stonden recent in Nature en staan samengevat in Karakter, tijdschrift van de Academische Stichting Leuven.
De onderzoekers lieten de apen in paren dezelfde taak uitvoeren en gaven hen aanvankelijk allebei een stuk komkommer als beloning. Nadien veranderden ze van strategie. Na de taak kreeg nog slechts 1 aap een stuk komkommer en de andere een - voor apen begeerlijkere - druif. Soms kreeg de ene aap zelfs een beloning terwijl hij er helemaal niets had voor moeten doen.
De benadeelde apen reageerden zeer misnoegd. Ofwel weigerden ze hun beloning, ofwel namen ze haar aan en smeten ze uit de kooi of weigerden ze nog langer hun taak uit te voeren. Geen enkele keer reageerden ze hun ongenoegen af op hun partner. Hieruit kan men volgens de onderzoekers opmaken dat coöperatief gedrag en het bijhorend gevoel voor rechtvaardigheid een biologisch mechanisme zijn dat al vroeg in de evolutie is ontstaan.
(Bron)

Geen opmerkingen: