zaterdag, maart 06, 2004

Zeg me welke chocolade je eet en ik vertel je wie je bent

Niet enkel de kleren die men draagt, ook het soort chocolade die men eet, kan veel vertellen over de persoonlijkheid. Dat is althans de mening van verschillende psychologen, onder wie de Nieuw-Zeelandse psychotherapeut Murray Langham, die een boek schreef over het onderwerp.
Het boek is voorgesteld op "CioccolaTO'", de chocoladebeurs die nog tot 14 maart plaatsvindt in de Italiaanse chocoladehoofdstad Turijn. In zijn boek "Chocolate Therapy: Dare to Discover Your Inner Self" ("Chocolade Therapie: Durf je eigen Ik te ontdekken"), beschrijft Langham hoe de keuze van de vorm en vulling van een chocolaatje, en zelfs de manier waarop de verpakking wordt weggegooid, veel vertelt over de persoonlijkheid van mensen. Liefhebbers van melkchocolade bijvoorbeeld zijn onschuldige mensen die graag in het verleden leven. Fans van donkere chocolade vertonen eerder materialistische trekjes en zijn probleemoplossers die opgewonden uitkijken naar de toekomst. Aanhangers van witte chocolade hebben dan weer een sterk rechtvaardigheidsgevoel en denken dat de wereld aan hun voeten ligt.
Langham merkte naar eigen zeggen bij veel van zijn patiënten een sterke band met chocolade: "Ik vroeg hen welke soort chocolade zij graag eten", zo vertelde hij ooit aan de Britse krant The Express, "en ik ontdekte een steeds duidelijkere link met hun persoonlijkheid". Deze methode leverde volgens Langham meer resultaat op dan de gebruikelijke manier van werken van psychotherapeuten. Niet alleen de soort maar ook de vorm van de chocolade speelt een rol: liefhebbers van ovale vormen zijn sociaal en sensueel, wie het eerder op gevulde chocolade heeft begrepen, beschikt over een open geest maar is ook ongeduldig en onvolwassen.
Een iets controversiëler, maar daarom niet minder leuk aspect van "Chocolate Therapy" gaat over het verband tussen de wijze waarop iemand de verpakking van chocolade weggooit en diens gedrag tussen de lakens: wie het papiertje kreukt alvorens weg te gooien, heeft teveel zorgen aan het hoofd en kan zich in bed niet concentreren. Mensen die het papiertje in een balletje rollen, hebben dan weer een saai seksleven.
(Bron)

Geen opmerkingen: