dinsdag, februari 28, 2006

GroenLinks wil discriminatie-inspectie op de werkvloer

DEN HAAG - Een aparte inspectiedienst moet volgens GroenLinks discriminatie op de werkvloer actief aanpakken. De partij vindt dat het kabinet passief is, terwijl discriminatie op de arbeidsmarkt aan de orde van de dag is.
Zo wijst GroenLinks op de Commissie Gelijke Behandeling die eerder deze maand constateerde dat in de supermarktbranche opvallend veel vakkenvullers en caissières niet meer aan de bak komen als ze 18 jaar oud zijn geworden. "Elke sollicitant hoort gelijke kansen te krijgen, ongeacht persoonskenmerken als leeftijd, etnische achtergrond, geslacht of handicap", aldus de oppositiepartij dinsdag.
De aparte dienst zou bij de Arbeidsinspectie moeten worden ondergebracht. Hoeveel extra inspecteurs nodig zijn, weet GroenLinks niet. "Maar het vergt zeker een extra investering", aldus een woordvoerder van de partij.
Volgens GroenLinks is een meer preventieve aanpak nodig. "Er vindt nu alleen achteraf onderzoek plaats, als er klachten zijn over discriminatie", stelde de zegsman. Werkgevers zullen volgens hem beter nadenken over hun handelen als ze weten dat er een inspectiedienst is die op eigen initiatief ongelijke behandeling van werknemers en sollicitanten onderzoekt.
De aparte dienst kan volgens GroenLinks werkgevers uittesten hoe zij reageren op sollicitanten die gelijk zijn qua geschiktheid en alleen verschillen in leeftijd, geslacht of etnische achtergrond. Als dan sprake blijkt van discriminatie, is het volgens de woordvoerder niet de bedoeling om direct hele zware straffen op te leggen. "Maar ze kunnen er dan wel op worden aangesproken. Naming en shaming werkt ook preventief."
Staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken) ziet weinig in het voorstel van GroenLinks. Volgens zijn woordvoerster is de vervolging wegens discriminatie vaak heel ingewikkeld en kleven aan een rol voor de Arbeidsinspectie allerlei juridische haken en ogen.
Zo kan de aanpak die GroenLinks voorstaat, volgens de bewindsman als "een vorm van uitlokking" worden gezien. Verder vindt Van Hoof dat zijn aanpak wel degelijk actief is.
Hij praat regelmatig met werkgevers en vakbeweging over manieren om vooroordelen weg te nemen. Circa een jaar geleden zegde de staatssecretaris ook zijn steun toe aan een reeks projecten voor een gevarieerd personeelsbestand en stelde hij het zogeheten Landelijk Netwerk Diversiteitsmanagement (Div) in. De aanpak van discriminatie is volgens Van Hoof niet met regels en wetten af te dwingen, maar moet volgens hem op de werkvloer gebeuren.
(Bron)

Kijk in een willekeurige krant, en je ziet tientallen advertenties voor 'jonge vrouw', 'medewerker m/v tot 21 jaar', et cetera. Misschien zou je die kranten ook eens op de vingers moeten tikken.

Geen opmerkingen: