dinsdag, februari 28, 2006

'Analfabeten benadeeld door stemcomputer'

AMSTERDAM - Het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes verwacht dat de invoering van de stemcomputer problemen oplevert voor analfabeten. Duizenden allochtone kiezers zouden daarom bij de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart niet kunnen stemmen. Dat schrijft De Volkskrant dinsdag.
Tijdens kennismakingsbijeenkomsten die het stadsdeel heeft georganiseerd zou blijken dat de overstap naar het digitale scherm voor veel kiezers moeilijk is.
Analfabeten leerden voorheen met behulp van kinderen of buren uit hun hoofd welke partij en kandidaat ze op papier moesten aankruisen. "Ze krijgen alleen maar letters op het beeldscherm en hebben geen idee wat ze vervolgens moeten doen. Het is thuis niet in korte tijd te leren", zegt een woordvoerder van De Baarsjes.
Amsterdam is een van de laatste gemeenten die overstapt naar elektronisch stemmen. Of het probleem met analfabetisme zich heeft voorgedaan in steden die eerder zijn overgestapt, is niet bekend. De gemeente Amsterdam verwacht dat de problemen zullen meevallen. Kiezers krijgen thuis een papieren kieslijst zodat ze net als bij vorige verkiezingen de plaats van hun kandidaat uit het hoofd kunnen leren. Stadsdeel De Baarsjes verwacht dat dat de overstap naar het beeldscherm niet makkelijker zal maken.
(Bron)

Geen opmerkingen: