Katten opgehokt bij vogelgriep
RIJSWIJK - Katten in heel Europa moeten binnen blijven in gebieden waar de vogelgriep is ontdekt. Het Europees comité van veterinair experts heeft woensdag besloten tot deze maatregel nadat de Duitse autoriteiten een dode kat met het H5N1-virus hadden gevonden. Om honden te beschermen tegen besmetting moeten zij in vogelgriepgebieden aangelijnd uitgelaten worden.
Naast de ophokplicht voor de honden en katten heeft het comité, het Scofcah genaamd, vastgelegd hoe vinders van zieke of dode honden en katten in deze gebieden met deze dieren moeten omgaan. Dode honden en katten die vermoedelijk in contact zijn geweest met besmette vogels, moeten in ieder geval onderzocht worden op de aanwezigheid van het vogelgriepvirus.
De Duitse regering besloot eerder op de dag al in de vijf regio's waar het agressieve H5N1-virus is gevonden, tot de plicht katten binnen te houden. Volgens woordvoerster N. van der Zee van het ministerie van Landbouw hadden de oosterburen daags eerder nog geïnformeerd naar het advies van de Rotterdamse viroloog A. Osterhaus hierover.
Nederland staat achter de besluiten van de Europese experts voor de katten en honden. Zolang het virus hier niet is aangetroffen, mogen de ruim 3,3 miljoen katten en circa 1,76 miljoen honden in Nederland vrij naar buiten en loslopen.
Dat katten vatbaar zijn voor het H5N1-virus was al langer bekend. In Azië zijn huiskatten, tijgers en luipaarden besmet geraakt met het virus. Ook andere zoogdieren als varkens en paarden zijn gevoelig voor de kippenziekte.
De maatregelen die Europa neemt om verspreiding en gevolgen van het ook voor mensen gevaarlijke vogelgriepvirus te beteugelen, stapelen zich op. Dit heeft nog niet kunnen voorkomen dat steeds weer besmette vogels opduiken. Woensdag bevestigde Zwitserland zijn eerste H5N1-besmetting bij een dode eend, die vorige week in Genève gevonden werd.
In Nederland houden steeds meer pluimveehouders zich aan de afschermplicht, die vorige week maandag inging. Bij de hercontrole van de ontduikers van de maatregel heeft de Algemene Inspectiedienst (AID) tot nu toe veertig (van de 250) notoire overtreders betrapt. De inspecteurs hebben deze hobbydierhouders een dwangsom van 100 euro opgelegd. Zijn de kippen over drie dagen niet volgens de regels beschermd, dan treedt de straf in werking, verklaarde zegsman R. Vincken van de AID.
Overheid en bedrijven treffen met de oprukkende vogelgriep steeds verdergaande voorbereidingen. Het uitzendbedrijf AB Nederland, dat in geval van een uitbraak in Nederland personeel voor het ruimen van besmet pluimvee levert, heeft inmiddels 150 medewerkers uit voorzorg ingeënt tegen de gewone griep.
Minister Laagst (Volksgezondheid) maakte bekend dat het Nederlands Vaccin Instituut een contract heeft getekend met Solvay Pharmaceuticals B.V. voor de levering van een vogelgriepvaccin voor alle Nederlanders. Dat vaccin is nu nog niet beschikbaar. Naar verwachting heeft Solvay een half jaar nodig om het vaccin te ontwikkelen zodra bekend is hoe het virus eruitziet.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten