dinsdag, februari 28, 2006

Opnieuw sabotage bij spoorovergangen

ALKMAAR - Vandalen hebben in de nacht van maandag op dinsdag opnieuw kabels doorgeknipt bij overwegen op het traject tussen Alkmaar en Den Helder. Het treinverkeer en het wegverkeer werden daardoor dinsdagochtend gehinderd. In de nacht van zondag op maandag gebeurde dit op hetzelfde traject.
Volgens het Korps landelijke politiediensten (KLPD) zijn bij vier spoorwegovergangen kastjes gesaboteerd en heeft dat in drie gevallen tot storingen geleid. Rond negen uur waren de storingen verholpen. Maandagochtend bleken bij vijf overwegen de accu's die als noodstroomvoorziening dienen te zijn vernield en kabels te zijn doorgeknipt.
Omdat de overgangen aan elkaar zijn gekoppeld, waren maandag de 22 andere spoorwegovergangen ook gestoord. Volgens ProRail is het dit keer beperkt gebleven tot de drie gevallen. Maandag moesten de treinen stapvoets langs de overwegen rijden en waren alle spoorbomen gesloten op het traject, wat het verkeer ernstig hinderde.
De beschadigde overgangen lagen op een 17 kilometer lang spoortraject. De Spoorwegpolitie van het KLPD neemt "deze sabotage" mee in het onderzoek dat zij maandag is begonnen. Dat heeft tot nu toe geen aanwijzing opgeleverd die naar de dader of daders zou kunnen leiden. De politie roept getuigen op zich te melden als ze de afgelopen twee nachten iets verdachts hebben gezien bij de overgangen.
De politie houdt het traject de komende tijd waarschijnlijk extra goed in de gaten. "Dat gaat ongetwijfeld gebeuren", aldus een woordvoerder van het KLPD. "Maar in welke vorm, waar en hoe dat gebeurt kan ik nog niet zeggen."
Mochten de daders gepakt worden, dan worden ze vervolgd voor het in gevaar brengen van het verkeer omdat hier een veel zwaardere straf op staat dan op vandalisme. "Dat kan straffen tot twintig jaar opleveren", aldus de KLPD-woordvoerder. "Deze vernielingen kunnen levensgevaarlijke situaties opleveren omdat mensen bijvoorbeeld tussen de gesloten spoorbomen gaan slalommen."
(Bron)

Geen opmerkingen: