woensdag, maart 01, 2006

Bij vogelgriep katten naar binnen

BRUSSEL/DEN HAAG - In gebieden met vogels met vogelgriep moeten de katten in de omgeving binnen gehouden worden. Dat heeft het Europees comité van veterinair experts woensdag besloten. Ook honden moeten in deze gebieden aangelijnd worden uitgelaten.
Naast de 'ophokplicht' voor de huisdieren heeft het comité, het zogenoemde Scofcah, op een rijtje gezet hoe moet worden omgesprongen met zieke of dode katten en honden die mogelijk in aanraking zijn geweest met besmette vogels. "Wie zwerfhonden en -katten dood aantreft, moet die niet aanraken en de veterinaire autoriteiten waarschuwen", aldus de experts uit de 25 EU-lidstaten. De verdachte dieren zullen worden onderzocht op aanwezigheid van het vogelgriepvirus.
Nederland steunt de besluiten van het comité, meldde woordvoerster N. van der Zee van het ministerie van Landbouw woensdag. Het advies komt een dag nadat op het Duitse eiland Rügen een dode kat gevonden was, die besmet bleek met het ook voor mensen levensgevaarlijke H5N1-virus.
De Europese experts gaan er op grond van wat nu bekend is vanuit dat mensen niet besmet kunnen raken met het vogelgriepvirus via hun kat of hond en dat de dieren hun soortgenoten niet kunnen besmetten. Besmetting van de huisdieren zien deskundigen nog niet als een verhoogd risico voor de volksgezondheid. Niettemin hebben zij uit voorzorg besloten de huisdieren te behoeden voor mogelijke besmetting.
(Bron)

Geen opmerkingen: