dinsdag, februari 28, 2006

Kat in Duitsland besmet met H5N1

BERLIJN - Op het Duitse eiland Rügen in de Oostzee is een dode kat gevonden met het gevaarlijke vogelgriepvirus H5N1. Het is voor zover bekend de eerste keer in Duitsland dat het virus van vogels is overgedragen op een zoogdier. Dat deelde het Instituut voor Diergezondheid dinsdag mee.
Of het om de agressieve variant van H5N1 gaat, die ook voor mensen gevaarlijk kan zijn, wordt nog onderzocht. In Azië, waar het virus tot nu toe het hardst heeft toegeslagen, waren al gevallen bekend van katten die besmet zijn met H5N1 doordat ze geïnfecteerde vogels hadden gegeten.
Minister Veerman (Landbouw) vindt het niet nodig maatregelen te nemen die een uitbraak van het vogelgriepvirus onder Nederlandse katten moeten voorkomen. Dat meldde een woordvoerster van het ministerie van Landbouw dinsdag in reactie op de vondst van de Duitse kat met het H5N1-virus.
Dat zoogdieren als katten en varkens besmet kunnen raken met het gevaarlijke virus is al langer bekend. Om zelf besmet te raken met de vogelgriep moeten katten bijvoorbeeld besmette (dode) vogels eten. Omdat er nog "geen H5N1 in Nederland is", is er nu volgens het ministerie geen reden tot maatregelen voor deze groep dieren.
Maatregelen om de huiskatten in Nederland te behoeden voor besmetting werden eerder al besproken na een pleidooi hiervoor van de Nederlandse Bond voor Hoender-, Dwerghoender-, Sier-, en Watervogelhouders (NHDB). De vogelhouders riepen kattenbezitters twee weken geleden op hun dieren binnen te houden.
(Bron)

Geen opmerkingen: