dinsdag, februari 28, 2006

Opnieuw deel middeleeuws kasteel blootgelegd

AMSTERDAM - Archeologen hebben in Amsterdam opnieuw delen van de 13e eeuwse vesting aan de Nieuwezijds Kolk opgegraven. Het gaat om een oostmuur van het middeleeuwse kasteel waarvan in 1994 voor het eerst enkele muren werden blootgelegd, liet stadsarcheoloog J. Gawronski dinsdag weten.
Met de nieuwste vondst is een beter beeld ontstaan van de plattegrond van de burcht, ook wel bekend als kasteel Heeren van Aemstel. Die naam kreeg het omdat de vorige stadsarcheoloog J. Baart tijdens de eerste opgravingen beweerde dat het om het door Gijsbrecht van Aemstel beschreven slot ging.
Daarmee dacht hij te kunnen bewijzen dat dat niet in Muiden of Ouderkerk aan de Amstel had gestaan, zoals historici dachten. Hij kreeg hierop echter veel weerspraak.
Ook Gawronski zei hier niet zeker van te zijn. Volgens de huidige stadsarcheoloog is nu duidelijk dat het om een ommuurd verdedigingswerk met hoektorens gaat. Het is vermoedelijk na 1280 gebouwd en rond 1304 afgebroken. De archeoloog weet nog niet of er ook daadwerkelijk mensen hebben gewoond. Tot nu toe heeft hij daarvan nog geen sporen aangetroffen.
De opgraving is bijzonder omdat het het oudste stenen gebouw is dat tot nu toe in Amsterdam is ontdekt. De archeologen hebben nog tot woensdag de tijd om verder te speuren. Dan gaat de opgraving weer dicht. Ze konden nu profiteren van een verbouwing bij een van de panden die boven het kasteel liggen. "We kunnen steeds een stukje van de legpuzzel voltooien", aldus Gawronski.
(Bron)

Geen opmerkingen: