woensdag, maart 01, 2006

'Medicijnen onbevoegd voorgeschreven'

GRONINGEN - Praktijkondersteuners, doktersassistenten en verpleegkundigen schrijven geregeld medicijnen voor, hoewel ze dat volgens de wet niet mogen. De controle van huisartsen op deze recepten schiet tekort.
Dat blijkt uit onderzoek van zes huisartsen en specialisten onder ruim vierhonderd praktijkondersteuners die zorg verlenen aan diabetespatiënten. "Er zijn nog geen tuchtzaken geweest, maar daar kan je op wachten", zei hoofdonderzoeker S. Houweling, huisarts in opleiding aan de Rijksuniversiteit Groningen, woensdag tegen het Radio 1 Journaal. Om de werkdruk te verlichten, schakelen huisartsen steeds vaker assistenten in die een deel van de werkzaamheden kunnen overnemen. Zo schrijven praktijkondersteuners regelmatig medicijnen voor.
Een derde stelt recepten op zonder de controle van de huisarts, zei Houweling. De ondersteuners zijn echter niet opgeleid om medicijnen voor te schrijven. Bovendien blijkt ruim de helft van de artsen de diabetespatiënten niet meer te zien.
De onderzoekers pleiten voor een aanpassing van de wetgeving. Het voorschrijven van medicijnen zou een voorbehouden handeling moeten worden, zodat er extra eisen worden gesteld. "Nu heeft niemand in de gaten wie verantwoordelijk is voor het voorschrijven van medicijnen", aldus Houweling. De Tweede Kamer praat nog dit voorjaar over de wet BIG waarin dergelijke handelingen worden vastgelegd.
Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zegt dat de zorg voor diabetespatiënten beter moet. Het kan ook, stelt een woordvoerster. Zij waarschuwt dat artsen die zonder goede afspraken en controle een deel van de zorg "over de schutting" gooien, de wet overtreden. Taakherschikking is heel goed, maar een huisarts houdt zijn verantwoordelijkheid.
De inspectie zegt niet in staat te zijn de huisartsen preventief te controleren. "Wij kunnen met onze honderd inspecteurs voor heel Nederland en alle zorginstellingen, niet preventief alle huisartsen bezoeken. Dus wij waarschuwen de huisartsen dat ze de regie moeten houden. Als ons ter ore komt dat een specifieke huisarts zich niet aan de regels houdt en een patiënt overlijdt of heeft ernstige gezondheidsschade, dan treedt de Inspectie op."
Overigens schreef minister Laagst (Volksgezondheid) twee jaar geleden al aan de Kamer dat slechts een derde van de diabetespatiënten de zorg krijgt die nodig is. Hij kondigde toen een verbeterplan aan.
(Bron)

Geen opmerkingen: