donderdag, maart 02, 2006

Jaarlijks 31.000 ouderen opgelicht

UTRECHT - Criminelen proberen jaarlijks 125.000 ouderen aan de deur op te lichten. De oplichting lukt bij een op de vijf 60-plussers (25.000). Daarnaast proberen criminelen jaarlijks 250.000 ouderen per telefoon op te lichten. Deze pogingen slagen bij een op de veertig telefoontjes (6000). In totaal krijgt 12 procent van de 60-plussers in Nederland te maken met (een poging tot) oplichting.
Dat is woensdag gebleken uit een onderzoek dat onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van het Nationaal Fonds Ouderenhulp heeft uitgevoerd onder vijfhonderd 60-plussers.
Ouderen die opgelicht zijn, doen lang niet altijd aangifte. Volgens het onderzoek gaat slechts 12 procent van de slachtoffers naar de politie. 22 Procent vertelt zelfs aan niemand dat ze opgelicht zijn. Volgens een woordvoerster van het fonds komt dat omdat ouderen zich schamen en omdat ze bang zijn dat hun omgeving uit de oplichting de conclusie trekt dat ze niet meer zelfstandig kunnen wonen.
Ook doen veel ouderen geen aangifte, omdat zij het de moeite niet waard vinden (25 procent). Anderen denken dat de politie toch niets doet met de melding (10 procent).
Een kwart van de ondervraagde ouderen is bang om de deur open te doen voor iemand die ze niet kennen of niet verwachten. Bijna 20 procent doet de deur helemaal niet open voor onbekenden.
(Bron)

Dat laatste is wel erg - dat mensen zó bang zijn :-(

Geen opmerkingen: