dinsdag, februari 28, 2006

Celstraf geeïst voor oplichting via internet

HAARLEM - Officier van justitie J. van der Putte heeft dinsdag voor de rechtbank in Haarlem tegen de 44-jarige H.B. uit Zandvoort anderhalf jaar cel geeïst wegens oplichting via internet. De vrouw heeft de fraude toegegeven.
B. werd november vorig jaar samen met haar dochter opgepakt tijdens een landelijk onderzoek naar internetfraude. De vrouw bood via populaire sites als Marktplaats en eBay allerlei goederen te koop aan. Ze kreeg ze wel betaald, maar leverde nooit iets.
Justitie heeft berekend dat de vrouw op die manier in een half jaar tijd 15.000 euro verdiende.
Dertig slachtoffers deden aangifte tegen B. en haar dochter. Uit bankafschriften bleek dat meer dan honderd mensen moeten zijn gedupeerd. Een meerderheid van de slachtoffers deed echter geen aangifte.
B. zei voor de rechtbank dat ze in april vorig jaar uit geldnood begon met de fraude. Zij heeft een schuld van 100.000 euro.
Volgens haar wist haar dochter van niets en zijn alleen haar bankrekeningen gebruikt. De dochter bevestigde tegen de rechtbank dat zij niet op de hoogte was van de praktijken van haar moeder. Een politieman verklaarde echter als getuige dat de moeder in een politiebusje heeft gezegd dat haar dochter wel alles wist, maar dat ze haar uit de wind wilde houden.
De verdachte zei op het idee te zijn gekomen omdat ze zelf ook geregeld is opgelicht via internet. De politie zou daar geen aandacht voor hebben gehad.
Van der Putte meldde dat de politie vorig jaar een landelijk onderzoek is begonnen om die indruk weg te nemen. Daarbij werden in totaal vierhonderd aangiften onderzocht. Volgens de aanklager wil het OM het signaal afgeven dat internetfraude niet onbestraft blijft.
De uitspraak is 14 maart.
(Bron)

Geen opmerkingen: